Olay Gazetesi Bursa

Açlık sınırı belli oldu

Gıda için yapılması gereken harcama ekimde geçen yılın aynı dönemine göre 139 lira arttı. Eylülde 2 bin 65 lira olan açlık sınırı ekimde 2 bin 58 liraya düştü.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 2 bin 58 lira, yoksulluk sınırını 6 bin 705 lira olarak hesapladı.

Konfederasyonun her ay düzenli olarak yaptığı araştırmanın ekim ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı 2 bin 58 lira oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarını da içinde bulunduran yoksulluk sınırı ise 6 bin 705 lira düzeyinde hesaplandı. Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın yaşama maliyeti de aylık 2 bin 526 lira olarak kaydedildi. Bir önceki ayın açlık sınırı 2 bin 65 lira, yoksulluk sınırı ise 6 bin 725 lira olarak kayıtlara geçmişti.

NET ÜCRETLERDE KAYIP YAŞANIYOR

TÜRK-İŞ konuyla ilgili açıklamasında şu değerlendirme yapıldı: ‘’Ücretli çalışanların elde ettiği gelir düzeyi ile yapılması gereken harcama arasındaki fark geçim koşullarının olumsuzluğunu ortaya koymaktadır. Halen geçerli olan asgari ücret 2 bin 20 liradır. Oysa bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti 2 bin 526 liradır. Diğer bir ifadeyle elde edilen gelir ile yapılmak gereken harcama arasında var olan 506 liralık fark ya borçlanmayla karşılanmak ya da yaşama standardının düşürülmesiyle ortadan kalkacaktır. Ücretli çalışanlar bir yandan fiyat artışları nedeniyle satın alma güçlerinde kayıp yaşarken diğer yandan artan vergi oranları nedeniyle net ücretlerinde de kayıpla karşı karşıya kalmaktadır.”

GIDA HARCAMASI 139 LİRA ARTTI

Geçen yılın aynı ayına göre dört kişilik bir ailenin mutfak harcamasındaki artış tutarı 139 lira olarak kaydedildi. Yapılması zorunlu diğer harcamalarla birlikte aile bütçesine gelen ek yük bir yıl öncesine göre 453 lira oldu. TÜRK-İŞ tarafından hesaplanan gıda fiyatları endeksi ve TÜİK tarafından hesaplanan gıda endeksi ile tüketici fiyatları endeksinin yıllık ortalama değişimine bakıldığında, fiyatların son aylarda biraz gerilesede hala yüzde 20’ler düzeyinde seyrettiği görüldü.

MUTFAK ENFLASYONUNDAKİ DEĞİŞİM

-Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,29 oranında azaldı. Yılın ilk 10 ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 6,04 oranında oldu. Gıda enflasyonunda son 12 ay itibariyle artış oranı (baz etkisiyle) yüzde 7,25 olarak hesaplandı. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 19,26 olarak kayıtlara geçti.

-Süt, yoğurt, peynir grubunda; fiyatlarda önemli bir değişiklik söz konuşu olmadı. Ancak çoğu markette ürün çeşidinin azaldığı bu ay daha belirgin oldu.

-Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; kıyma ve kuşbaşı et ile sakatat ürünleri fiyatları değişmedi. Ancak mutfak harcamasında temel alınan balık ortalama fiyatı biraz düştü.

-Mevsim sebze-meyve ürünlerinin pazarda yaygınlık kazanması mutfak harcamasına olumlu yansıdı. Bunun etkisiyle yapılması gereken harcama tutarı geriledi.

-Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; makarna ve irmik fiyatı arttı ve fakat diğer ürünlerin fiyatı yine aynı kaldı.

-Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı bu ay yine değişmedi. Ancak bazı ürünlerde, fiyatlar biraz yükseltilerek geçen ayın fiyatı ‘indirim’ yapılmış gibi gösterildi.