Olay Gazetesi Bursa

Açlık sınırı 2 bin 75 TL

Gıda için yapılması gereken harcama temmuzda geçen yılın aynı dönemine göre 364 lira arttı. Haziranda 2 bin 67 lira olan açlık sınırı temmuzda 2 bin 75 liraya çıktı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ),  dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 75 lira, yoksulluk sınırı 6 bin 760 lira olarak hesapladı.

Konfederasyonun her ay düzenli olarak yaptığı araştırmanın temmuz ayı sonuçları açıklandı. Buna göre,m dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı, 2 bin  75 lira oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının da içinde bulunduran yoksulluk sınırı ise 6 bin 760 lira düzeyinde hesaplandı. Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın yaşama maliyeti de aylık 2 bin 564 lira olarak kaydedildi. Bir önceki ay açlık sınırı 2 bin 67 lira, yoksulluk sınırı ise 6 bin 733 lira olarak kayıtlara geçmişti.

ASGARİ ÜCRET YETERLİ DEĞİL

TÜRK-İŞ konuyla ilgili açıklamasında şu değerlendirme yapıldı: ‘’Asgari Ücret Tespit Komisyonunun çalışmalarını sürdürdüğü dönemde Konfederasyonumuz bekar bir işçi için aylık yaşam maliyetini net 2 bin 393 lira olarak hesaplamış ve fakat geçerli olan net asgari ücret 372 lira daha düşük tutarda karar bağlanmıştı. Milyonlarca çalışanın geçim ücreti haline dönüşen asgari ücret bugün değil bir ailenin, tek bir işçinin bile geçimini sağlamaya yetecek düzeyde değildir. Yeni asgari ücretin uygulanmaya başlanmasından bu yana yapılması gereken harcama tutarı her ay artmakta ve yapılan zamların etkisiyle aile bütçesine ek yükler gelmektedir. Yılbaşında bekar bir işçinin asgari ücreti aylık net 417 lira artarak 2 bin 20 lira olmuş ve fakat daha aradan henüz yedi ay geçmesine karşın bu işçinin yaşam maliyeti ile mevcut asgari ücret arasındaki fark 543 liraya ulaştı.”

GIDA HARCAMASI 364 TL ARTTI

Gıda harcaması tutarı yılbaşına göre 134 lira ve bir önceki yılın aynı ayına göre 364 lira arttı. Ailenin yapması gereken toplam harcama tutarı son altı ayda 437 lira, son bir yılda ise 1,176 lira yükseldi.  TÜRK-İŞ tarafından hesaplanan gıda fiyatları endeksi ve TÜİK tarafından hesaplanan gıda endeksi ile tüketici fiyatları endeksindeki gelişim son 12 aylık artış oranı üzerinden değerlendirildiğinde benzeri bir eğilim gösterdiği ve gıda fiyatlarının mevsim şartlarının etkisiyle son aylarda gerilemekte olduğu görüldü.

MUTFAK ENFLASYONUNDAKİ DEĞİŞİM

–  Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.39 arttı. Yılın ilk altı yedi sonunda fiyatlardaki artış yüzde 6.91 olarak kaydedildi. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış yüzde 19.38 oldu. Yıllık ortalama artış ise yüzde 22.86.

– Süt, yoğurt, peynir grubunda; süt ve peynir fiyatında bu ay önemli bir değişiklik gözükmezken, yoğurt fiyatında genelde bir artış dikkati çekti. Kırmızı et kapsamında kuşbaşı, kıyma, sakatat ürünleri ve tavuk fiyatı değişmedi. Aynı şekilde kültür balıkları fiyatı da aynı kaldı. Yumurta fiyatı yine geriledi. Bakliyat ürünlerinde ise mercimek fiyatında düşük oranda bir ‘ayarlama’ görüldü.

– Mutfak harcamasındaki rahatlamayı yine sebze-meyve fiyatlarındaki gerileme sağladı. Hesaplamada 12 sebze ve 14 meyve olmak üzere toplam 26 ürün dikkate alındı. Son dönemde sıklıkla tartışılan kuru soğan ve patates fiyatı pek değişmedi. Bamya, karnabahar, börülce gibi fiyatı nispeten yüksek sebzeler hesaplama dışında bırakıldı. Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; bulgur ve un fiyatı bazı marketlerde indirim nedeniyle gerilerken ekmek, makarna, irmik ve pirinç fiyatı aynı kaldı.

– Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı, margarin ve ayçiçeği yağı fiyatı değişmedi, zeytinyağı fiyatı ise bu ay arttı. Zeytin fiyatı da artış gösterdi. Yağlı tohum cevizin fiyatı geriledi. Diğerleri değişmedi. Baharat, bal, pekmez, ıhlamur ve tuzun fiyatı aynı kaldı. Geçtiğimiz ay sonunda çay ve şekere yapılan zam bu ay piyasaya yansıdı ve fiyatlar arttı. Salça fiyatı bazı marketlerde geriledi.