Avrupa Birliği sürpriz bir açıklama yaparak Yunan adalarındaki sığınmacıların otomatik olarak Türkiye’ye geri gönderilmeyeceğini duyurdu.
Avrupa Birliği’nin İltica Dairesi Sözcüsü Jean-Pierre Schembri Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada birliğin, her sığınmacıya, Türkiye’ye geri gönderilmeden önce iltica başvurusu yapma hakkı vermeye karar verdiğini söyledi.
Pazartesi günü 200’den fazla sığınmacı Midilli Adası’ndan Türkiye’ye, Türkiye’deki kamplarda yaşayan Suriyeliler’e karşılık olarak geri gönderilmişti. Bir diğer 200 kişilik grubun Cuma günü Türkiye’ye geri gönderilmesi planlanıyor. Avrupa Birliği yetkilileri şimdi her sığınmacıya sınırdışı edilmeden önce iltica başvurusu hakkı verileceğini belirtiyor.
Ancak yeni süreç sığınmacılar için işleri daha da yavaşlatacak. Birleşmiş Milletler’den 70 kişilik bir ekip başvuru sürecine yardımcı olmak için Midilli’ye gitti ancak şimdiden 1000 başvuru yapıldı ve her gün yeni sığınmacılar adaya ulaşıyor.
Karar insan hakları örgütlerinin itirazı üzerine alındı. Bu hafta ilk olarak 200’den fazla sığınmacının geri gönderilmesi sırasında protesto gösterileri düzenlenmişti. Protestocular Türkiye’nin insan hakları sicilini eleştirmiş ve geri gönderilenlerin güvenliğinden endişe duyduklarını belirtmişti.
Avrupa Birliği Türkiye’de hayati tehlikesi olabilecek sığınmacıları sınırdışı etmeyeceğini belirtiyor.
AB’den sığınmacı anlaşmasına övgü
Avrupa Birliği’nin en üst düzeydeki göçmenlik yetkilisi Dimitris Avramopoulos ise Ankara ile sığınmacılar konusunda yapılan anlaşmanın etkisini göstermeye başladığını, zamanla kapsamının genişletileceğini söyledi. Avrupa Komisyonu’nun göçmenlikten sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos, “İşin hala başındayız,” dedi, rakamların hala düşük olduğuna dikkati çekti. Avramopoulos, bununla birlikte yavaş başlamanın iyi olduğunu, bunun zamanla hızlanacağına inandığını belirtti ve “iyi bir başlangıç” ifadesini kullandı.
Hafta başında Ankara’da temaslarda bulunan Avramopoulos, Avrupa Birliği geri göndermeye başlamadan önce Türkiye’den sığınmacılar için yasal koruma sağlamasını istemişti. Yunan diplomat bunun kalabalık geri dönüşler için zorunluluk olduğunu kaydetmişti.