AB diplomatları, Türkiye’ye vergi şeffaflığı için daha fazla zaman verilmesinde ön anlaşmaya varıldığını belirtti.
Ön anlaşmaya varıldığı bilgisi iki diplomatik kaynak tarafından verildi. Bu kararın Brüksel ile Ankara arasında yeni bir gerilim yaşanmaması için alındığı belirtildi.
Bir AB diplomatı Reuters’a yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin aslında kara listeye alınması gerekiyordu ancak politik sebeplerle bu hamle yapılmadı” dedi.
AB 2017 yılında vergiden kaçmayı kolaylaştırabilecek gevşek veya şeffaf olmayan vergi rejimlerine yönelik bir kara liste uygulaması başlatmıştı.
Kara listeye girmemek için Türkiye’nin AB üye ülkeleriyle vergi bilgilerinin otomatik olarak paylaşılmasının önünü açacak gerekli yasaları geçen yılın sonuna kadar çıkarması gerekiyordu. Ancak Türkiye, söz konusu gereklilikleri yerine getirmesi için kendisine bir yıllık süre verilmesine rağmen bu yasaları parlamentodan geçirmeyi başaramadı.
SİYASİ NEDENLERLE EK SÜRE VERİLDİ
AB diplomatları, Türkiye’nin şu anda çoktan kara listeye alınmış olması gerektiğini ancak siyasi nedenlerle 2020 yılının sonuna kadar ek süre verilmesinin planlandığını ifade etti. Bu ön uzlaşma hakkındaki nihai karar 20 Şubat’ta Brüksel’de gerçekleşecek bir sonraki maliye bakanları toplantısında verilecek.
ONAYLANMAZSA NE OLACAK?
Türkiye ve AB arasında son dönemde Akdeniz sondaj girişimleri, mülteci konusu ve dozu sürekli artan insan hakları eleştirileri kaynaklı gerilim, ilişkilerde oldukça kötü bir evreye girilmesine neden oldu. Yeni bir çatışma alanı olmaması için ek sürenin onaylanması beklenirken bunun olmaması halinde Türkiye’ye yönelik finansal sınırlamalar ve yasaklar söz konusu olacak. Bunun da ötesinde Türkiye’nin dünyadaki finansal imajı da zarar görecek.