Birleşik Krallık’ta yapılan AB referandumundan çıkan ‘Brexit’ kararı, İngiltere üzerindeki ‘ayrıl’ baskısını artırdı.
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Shulz, İngiltere’ye AB’den ayrılması için salı günü başvurmasını istedi. Shulz, dün yaptığı açıklamada, ‘Artık İngiltere hükümetinden ayrılık başvurusunu netleştirmesini istiyoruz’ dedi. AP başkını, yarın gerçekleştirilecek olağanüstü toplantının da bununu için doğru an olduğunu belirtti.
BASKI ALTINDAYIZ
İngiltere’ye diğer AB üyesi ülke liderlerinden de gelen ‘hemen ayrılın’ açıklamaları İngliz hükümetini zor durumda bıraktı. Dün bir açıklama yaparak tepkisini dile getiren Dışişleri Bakanı Philip Hammond, AB partnerlerinin birlikten ayrılığın, hızlı bir şekilde gerçekleşmesini istemeleriyle, kendilerini baskı altında hissettiklerini söyledi.
İngiltere’de AB’den ayrılığın başında çekenler, süreci başlatmak için aceleye gerek olmadığını belirtiyor.
İNGİLTERE SON KEZ
Yarın ayrıca 28 AB üyesi liderlerin olağan toplantısı yapılacak. Toplantıda önce İngiltere Başbakanı Devid Cameron da yer alacak. Ancak daha sonra Cameron ayrıcacak ve ‘yeni AB’ 27 üye ile toplantılarına devam edecek. Toplantı sonunda da İngiltere’ye artık ayrılma sürecini başlakmasını talep edecek.
MERKEL DEVREDE
AB ise süreçle ilgili atılacak adımları belirlemeye çalışıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere’nin AB çıkış süreciyle ilgili müzakerelerle ilgili olarak ‘Çirkinleşmeye gerek yok, usulüne uygun yürütülmeli ve acelesi yok’ yorumu yaptı. Ancak Merkel bu konda yalnız kaldı. Çünkü birçok AB üyesi ülkeler İngiltere’nin Birlik’ten hemen ayrılması gerektiği açıklamasını yaptı. Merkel atılacak adımları görüşmek üzere bugün Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile biraraya geleceği bildirildi.
48 SAATTE 3 MİLYON İMZA
Bu arada İgiltere’de referandumun tekrarlanmasını talep ederek İngiliz Meclisi’ne online dilekçe gönderenlerin sayısı 3 milyona ulaştı.
İngiliz basınında referandumun tekrarlanabileceği yönünde bazı haberlerin yer almasının ardından halk kampanyaya rekor katılım gösterdi. İngiliz Parlamentosunun internet sitesindeki herhangi bir dilekçe 100 binin üzerinde imza topladığında, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasında tartışılabiliyor.
Birleşik Krallık’ta perşembe günü yapılan AB referandumunda yüzde 52 ayrılıktan yana, yüzde 48 ise birlikten yana oy kullanmıştı.