Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, Türkiye’nin Musul Konsolosluğu personelinin serbest bırakılması ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Onların serbest kalışını ve aileleriyle yakında buluşacak olmalarını sevinçle karşılıyoruz” ifadesini kullandı.
Konsolosluk çalışanlarının serbest kalması, dış basında da geniş yer buldu. Amerikan gazeteleri, konsolosluk personelinin kurtarılması ile, Türkiye’nin IŞİD’e karşı koalisyonda daha rahat hareket edebileceğini yazdı.
49 konsolosluk personelinin IŞİD’in elinden kurtarılması uluslararası kamuoyunda da büyük yankı uyandırdı.
İngiliz ve Amerikan televizyonları, çalışanların serbest kalmasını birinci haber olarak izleyicilerine aktardı.
DIŞ BASINDA DA GENİŞ YER BULDU
İngiliz BBC televizyonu, kurtarma operasyonuna MİT’in öncülük ettiğine dikkat çekti.
Amerikan CNN televizyonu da yayında konsolosluk çalışanlarının Ankara’ya geliş görüntülerine yer verdi.
Arap El Cezire televizyonuysa yayında rehineler için fidye ödenmediğini aktardı.
İngiliz Guardian gazetesiyse rehinelerin kurtarılmasının Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlık döneminin en çok hatırlanacak icraatlarından biri olduğunu yazdı.
İndependent gazetesi de konsolosluk personelinin nasıl serbest kaldığının ayrıntılı olarak bilinmediğini ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bunu başarılı bir kurtarma operasyonu olarak nitelediğine dikkat çekti.
Telegraph gazetesiyse rehinelerin nasıl serbest kaldığıyla ilgili ciddi soru işaretler bulunduğunu yazdı. Gazete fidye verilmediğine ve kurtarma operasyonunda ateş açılmadığına dikkat çekti.
Amerikan New York Times gazetesi de rehinelerin serbest kalmasıyla Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadelede daha rahat hareket edebileceği yorumuna yer verdi.
Washington Post gazetesiyse bir uzmana dayanarak Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadelede daha etkin olacağını ama bunun yine de beklentilerin altında kalabileceğini yazdı.
Alman Deutche Welle televizyonu da “NATO üyesi Türkiye’yi IŞİD’e karşı koalisyona katılmaktan alı koyan rehine krizi sona erdi” değerlendirmesinde bulundu.