Olay Gazetesi Bursa

‘ABD’den PYD/YPG’ye desteği sonlandırmalarını talep ettik’

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, ABD Savunma Bakanı Mattis'le yaptığı görüşmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, NATO Karargahı’nda basın mensuplarına, Savunma Bakanları Toplantısı ve ikili görüşmelerine yönelik açıklamalarda bulundu, soruları cevapladı.

Toplantı kapsamında önemli ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini söyleyen Canikli, Brüksel’e gelmeden önce Roma’da düzenlenen DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu Savunma Bakanları Toplantısı’na katıldığını, toplantıda DEAŞ ile mücadelede gelinen aşama ile koalisyonun geleceğine ilişkin fikir alışverişinde bulunduklarını anlattı.

Canikli, toplantıda, Irak ve Suriye’deki durum ile PKK/PYD/YPG terör örgütüyle yapılan mücadelenin yanı sıra Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin bilgi sunduğunu ve son gelişmeleri aktardığını belirtti.

Daha sonra NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve müttefik ülkelerin savunma bakanlarıyla görüşmeler gerçekleştirdiğini dile getiren Canikli, “Bu kapsamda dün NATO Genel Sekreteri ile bir görüşme yaptık. Görüşmede terörle mücadeleyi, ittifak dayanışmasının en önde sergilenmesi gereken bir alan olarak gördüğümüzü vurguladım. Terörün her türlüsüne, ayrım yapılmaksızın, üye ülkeleri tehdit eden bütün terör örgütlerine ve unsurlarına karşı ittifak olarak tek vücut olunması ve aynı tepkinin verilmesi gerektiğinin altını çizdim.” ifadelerini kullandı. 

ABD Savunma Bakanı Mattis ile ikili görüşmesi

ABD Savunma Bakanı James Mattis ile gerçekleştirdikleri görüşmeye ilişkin de bilgiler veren Canikli, şunları kaydetti:

“Görüşme kapsamında ağırlıklı olarak, PYD/YPG terör örgütüne verdikleri desteğin aynı zamanda PKK terör örgütünün güçlenmesine, palazlanmasına sebep olduğunu ve bu durumun da Türkiye için artan oranda bir ulusal güvenlik tehdidi teşkil ettiğini ifade ettik, bunu bir kez daha vurguladık. Bu ilişkinin sonlandırılmasını, PKK’nın Suriye kolu olan YPG/PYD terör örgütüne verdikleri her türlü desteği sonlandırmalarını istedik. SGD bünyesinden bu yapının çıkartılmasını talep ettik. Ayrıca ABD’den temel beklentimizin milli güvenliğimize varoluşsal tehdit oluşturan konularda tereddütsüz olarak müttefiki olan Türkiye’nin yanında yer almasını ifade ettik. Ayrıca bazı ABD’li yetkililerin ve generallerin ülkemizin güvenlik meselelerine ilişkin talihsiz beyanları konusunda rahatsızlığımızı kendilerine intikal ettirdik. Bu tür konuşmaların, açıklamaların iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlamayacağı, tam tersine olumsuz zarar vereceğini kendilerine ifade ettik.”

Canikli, “Sayın Mattis, PKK terör örgütü ile Irak’ta yapılan, yapılacak olan mücadelede bundan sonraki dönemde kendilerinin aktif, daha somut, net destek vereceklerini, özellikle istihbarat bağlantılı olacak şekilde destek vereceklerini de ifade etti.” ifadesini kullandı.

Milli Savunma Canikli, şunları söyledi:

“PYD/YPG terör örgütünün DEAŞ’le yakın işbirliği içinde olduğu ve bazı DEAŞ unsurlarını Zeytin Dalı Harekatı’nda Türkiye’ye karşı kullanmaya çalıştığını, kullandığını tespit ettiğimizi Mattis’le paylaştık. Deyrizor’da, Afrin’de ve Münbiç’te, hapishanelerde PYD/YPG’nin elinde bulunan DEAŞ’lı teröristleri bize karşı savaşmaları karşılığında serbest bıraktığını söyledik ve belgelerini de doyurucu, inandırıcı bir şekilde kendisi ile paylaştık.”

‘Sayın Mattis silahların kendilerine ait olmadığını ifade etti’

ABD Savunma Bakanı Sayın Mattis’in Afrin’de terörist unsurlara hiçbir silah desteği ve mühimmat sağlamadıklarını belirttiğini söyleyen Canikli, “Yani PYD ve YPG’ye, Afrin’de şu anda Türkiye’ye karşı faaliyet içerisinde olan terör unsurlarına karşı Amerika Birleşik Devletlerinin hiçbir şekilde silah, mühimmat desteği sağlamadığını ve orada kullandıkları silahların kendilerine ait olmadığını ifade etti.” dedi.

Canikli, “Silahların kim tarafından, hangi ülke ya da ülkeler ya da yapılar tarafından sağlandığının tespitine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bu noktada tespitlerimiz olduğunda gerekli iletişimlerimizi elbette ilgili ülkeler nezdinde yapacağız. Bu çalışmalarımızın da yakın zamanda sonuçlanacağını tahmin ediyorum.” ifadesini kullandı.

‘Türkiye olarak bütün dünyaya bu harekatın haklılığını iyi anlatabildik’

Bakan Canikli, “Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin üç gündür yaptığımız görüşmelerde, özel görüşmelerde de hiçbir ülkeden bu konuda, bu harekatın durdurulması ya da o anlama gelebilecek bir talep olmadı. Türkiye olarak bütün dünyaya bu harekatın haklılığını iyi anlatabildik, anlattığımızı düşünüyoruz ve bu anlamda psikolojik üstünlüğün Türkiye’de olduğunu görüyoruz.” diye konuştu.

‘Harekatla ilgili hiçbir olumsuz değerlendirme söz konusu değil’

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in ‘Türkiye’nin orantılı ve ölçülü bir biçimde karşılık vermesini bekliyoruz’ açıklamasına ilişkin Bakan Canikli, şunları söyledi:

“Sayın Genel Sekreter’de, Zeytin Dalı Operasyonuyla ilgili hiçbir olumsuz değerlendirme söz konusu değil. Elbette NATO Genel Sekreteri olarak, böyle bir çatışma ortamında genel beklentiler, talepler olarak bunları gündeme getiriyor.”