Olay Gazetesi Bursa

ABD’den iki adım birden

ABD ile Türkiye arasında S-400 gerilimine ilişkin Washington'un tepkileri somutlaştı. Pentagon, Türk pilotlara Arizona'daki  Luke Hava Kuvvetleri Üssü'nde verilen eğitimin sonlandırıldığını bildirdi.

Washington’ın tepkisi bununla da kalmadı. ABD Temsilciler Meclisi de, Türkiye’nin S-400 alımıyla ilgili yönetime tavsiye niteliğinde olan ve hukuki bir bağlayıcılığı bulunmayan karar tasarısını onayladı. 

Rusya’dan alınan hava savunma sistemi S-400’ler konusunda teslimat süresi yaklaştıkça ABD’den de peş peşe adımlar gelmeye başladı.

Son olarak Washington yönetiminden iki hamle birden geldi. Daha önce Türkiye’ye yapılan çok sayıda uyarının ardından Pentagon Türk pilotlarının F-35 eğitimlerini durdurdu. Pentagon sözcüsü Mike Andrews, ‘Bakanlığımız Luke Hava Üssü’ndeki Türk pilotların artık uçmadığının farkında” dedi. Andrews, “Türkiye’nin politikasında değişiklik olmadığı sürece, F-35 programına katılımının kademeli olarak sonlandırılması için Türk müttefiklerimizle yakın çalışmaya devam edeceğiz’ diye ekledi.

OY BİRLİĞİYLE ALINAN KARAR 

Bu arada Pentagon’un Türk F-35 savaş uçaklarının ‘artık Arizona’daki Amerikan Luke Hava Üssü’nde uçmadığını açıklamasının ardından ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S- 400’lerle ilgili bir karar tasarısını oyladı. Tasarıda, Türkiye’ye S-400 alma kararının iptali için çağrı yapıldı. Oy birliğiyle alınan kararda, Türkiye’nin S-400 ve F-35’leri birlikte alamayacağı ve birini tercih etmesi gerektiği belirtildi. 

Türkiye ile tarihi ittifakın vurgulandığı kararda, ABD-Türkiye ortaklığını ve Türkiye’nin NATO’daki rolünü tehlikeye atabilecek Rusya ile askeri bir ilişkiden kaçınılması çağrısı yapıldı.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Eliot Engel, ‘Ulusal güvenlik teknolojimizi Rusya’ya açma riskini alamayız’ dedi.  Ayrıca, Türkiye’nin Rusya’dan hava sistemi alması durumunda ABD’nin hasımlarıyla yaptırımlar yoluyla mücadele etme yasası kapsamında yaptırımlara maruz kalacağı belirtildi.  ABD yönetimine tavsiye niteliğindeki kararın hukuki bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

F-35’LER UCUZLADI

Öte yandan Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alma kararı sonrası program ortaklığından çıkarılması beklenen F-35’ler konusunda dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Üretici firma Lockheed Martin, Pentagon’a yüzde 8,8 oranında indirim yaptı. Bu yolla, Türkiye’nin programdan çıkarılması sonrası programa başka ülkelerin katılmasının amaçlandığı belirtildi. ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ellen Ford, bu yıl için varılan anlaşmanın her F-35 uçağının maliyetini 89,2 milyon dolardan 81,35 milyon dolara indirdiğini söyledi. 

POLONYA TALİP

Polonya’nın gözü de Türk F-35’lerinde. Polonyalı yetkililer, ABD’nin Türkiye’ye teslimatını iptal etmesi durumunda F-35 avcı uçaklarının kendilerine teslim sürecinin hızlanmasını ümit ediyor. Polonyalı bir yetkili  “Polonya’nın bu uçaklar için sırada beklediği söylenebilir, ABD bu uçakları Polonya’ya satmak istese bile olağan koşularda Varşova’nın, onları Türkiye’den önce satın alma şansı olmazdı. Şimdiyse Türkiye (bekleyenlerin) sırasından kaldırılacak” diye konuştu.

ANKARA: KABUL EDİLEMEZ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen ‘ABD-Türkiye ittifakına yönelik endişelerin ifade edilmesi’ başlıklı karara tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, karara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye ile ABD arasındaki köklü dostluk ve müttefiklik ilişkileriyle hiçbir şekilde bağdaşmadığını” belirtti.
Sözcü Aksoy açıklamasında, “Kararda Türkiye’nin dış politikası ve yargı sistemi hakkında yer verilen haksız ve temelsiz iddiaların kabul edilmesi asla mümkün değildir” dedi.