Olay Gazetesi Bursa

ABD’deki robot yarışmasında Türkiye’nin gururu oldular

Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencileri 39 ülkeden bin kişinin yarıştığı Dünya Robot Olimpiyatları Oyunlarında, biri engellilere yönelik iki ayrı proje ile iki dünya birinciliği kazandı

Işıklar Askeri Hava Lisesi Robot ve Programlama Takımı öğrencileri, ABD’de 39 ülkeden binin üzerinde kişinin yarıştığı Dünya Robot Olimpiyatları Oyunlarında (ROBOGAMES), “Engelsiz Yaşam Projesi” ve geliştirdikleri robot ile iki dünya birinciliği elde etti.

 

California eyaletinde düzenlenen ve Japonya, Güney Kore, ABD, Kanada, Hong Kong, Çin, Almanya, Fransa, Rusya, Hindistan’ın da aralarında bulunduğu 39 ülkeden binin üzerinde yarışmacının ter döktüğü ROBOGAMES’e katılan Işıklar Askeri Hava Lisesi Robot ve Programlama takımı, iki kategoride rakiplerini geride bıraktı.

 

Dünyanın en geniş katılımlı ve en büyük robot yarışması olma özelliği ile Guinnes Rekorlar Kitabı’na giren ROBOGAMES’te askeri öğrenciler, Hava Öğretmen Üsteğmen Hüsnü Turhan danışmanlığında “Best Of Show” ve “Balancer Race” kategorilerinde hünerlerini sergiledi.

 

NASA, INTEL gibi kurumlardan temsilciler ile farklı üniversitelerden akademisyenlerin oluşturduğu jüri tarafından üç gün boyunca yenilik, fayda, uygulanabilirlik, özgünlük kriterleri açısından değerlendirilen “Engelsiz Yaşam” (Beyin Dalgaları ve Baş Hareketleriyle Kontrol Edilebilen Akıllı Sistemler) projesi, “Best Of Show” kategorisinde altın madalyaya layık görüldü.

 

Geliştirdikleri robotla da “Balancer Race” kategorisinde yarışan hava liseliler, Meksika ve Brezilya takımlarını geride bırakarak birinciliği elde etti ve altın madalya kazandı.

 

Öğrencilerin elde ettiği başarılar sayesinde yarışmada Türk bayrağı, İstiklal Marşı eşliğinde iki kez dalgalandı.

“Okulumuzu ve ülkemizi en iyi derecede temsil ettik”

 

ROBOGAMES’e “Robot ve Programlama Takımı” adına katılan 11. sınıf öğrencisi İrfan Akarsu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üç yıldır programlama ve donanım üzerine çalışmalar yaptığını söyledi.

 

“Engelsiz Yaşam” projesi ile ilgili bilgiler veren Akarsu, engellilerin, diğer bireylerden olabildiğince bağımsız bir hayat sürmesini amaçladıklarını ifade etti.

 

Engellilerin günlük hayatlarında zorluklar çektiğini anımsatan Akarsu, “Bu zorluklara çözüm yolu üretmek için çalışmalar yapmaya başladık ve bu projeyi geliştirdik. Projenin üzerinde yaklaşık 1,5 yıldır çalıştık. Bu çalışmaya önce tekerlekli sandalye ile başladık. Daha sonra engelli bireylerin evlerine girdiklerinde teknolojik cihazları çalıştırmaları için akıllı ev prototibi oluşturduk.” dedi.

 

Akarsu, projede engellilerin bağımsızlığını tamamen artırmak amacıyla tekerlekli sandalyeye mekanik bir kol eklemeyi düşündüklerini belirterek, “Mekanik kol, engelli bireyin düşünce ve kas hareketleriyle çalışıp onun yanında duran bir bardağı kullanmasını ve ilaçlarını içmesini sağlamak adına önemli bir özellik olacak. Bu projeyle engelli bireylerin kendi ihtiyaçlarını giderebilmesini amaçladık.” ifadelerini kullandı.

 

Engelsiz Yaşam projesi ile bu sene içinde Türkiye genelinde 4 farklı yarışmaya katıldıklarını aktaran Akarsu, şunları söyledi:

 

“Bu yarışmaların hepsinde birincilik elde ettik. Ülkemizi yurt dışında temsil etmek için uluslararası yarışmalara katıldık. Amerika’da düzenlenen ve en çok uluslararası katılımcının olduğu ROBOGAMES yarışmasına katıldık. Bu yarışmaya giden ilk Türk katılımcıyız. Engelsiz Yaşam Projesi ve yaptığımız bir denge robotuyla katıldığımız iki kategoride birincilik elde ettik. Bunlar Türkiye adına ilk kez kazanılan dereceler. Okulumuzu ve ülkemizi en iyi derecede temsil ettik.”

 

Baş hareketleri ile tekerlekli sandalye kontrolü

 

Takımda yer alan 12. sınıf öğrencisi Furkan Şahin de öncelikle farklı metotlarla engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için araştırmalar yaptıklarını söyledi.

 

İnovatif bir düşünce olarak beyin sinyallerini işleyip herhangi bir elektronik aletin kullanılmasıyla ilgili Engelsiz Yaşam Projesi’ni geliştirdiklerini belirten Şahin, bu kapsamında başa takılabilen bir ürün ortaya koyduklarını anlattı. Şahin, şunları kaydetti:

 

“Bu alet üzerindeki 16 sensör sayesinde beynin 16 noktasından sinyaller alınıyor. Engelli bireyler tekerlekli sandalyeye oturduğunda kas hareketlerine ihtiyaç duymadan sadece baş hareketleriyle tekerlekli sandalyeyi yönetebiliyor. Mesela başını yukarı kaldırdığında tekerlekli sandalye ileri gidiyor, aşağı indirdiğinde ise geriye gidiyor. Aynı şekilde kafayı sağa çevirdiğinde tekerlekli sandalye sağ tarafa, sola çevirdiğinde ise sol tarafa gidiyor. Bu projeyle bunu başardık.”

 

Şahin, ilerde tekerlekli sandalyenin kontrolünü tamamen zihinsel komutlarla yapmayı planladıklarını vurgulayarak “Mesela ileri gitmeyi düşündüğünüzde sandalye ileri gidecek, geri gitmeyi düşündüğünüzde geri gidecek. Buna yönelik çalışmalarımız devam ediyor.” diye konuştu.