Popülist söylemler, Türkiye ile yaşanan diplomatik skandallar, İslam ve göçmen karşıtlığı, ulusal kimlik ve Avrupa Birliği’nden ayrılmak gibi sorunların gölgesinde genel seçime giden Hollanda’da dün parlamento seçimleri yapıldı.
Seçimde bin 114 aday ve 28 parti, 150 sandalye için yarıştı. 27 Türk kökenli adayın da katıldığı seçimlerde, bir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşması öngörülmüyor.
Irkçı söylemleriyle havayı geren ve diğer partileri de peşinden sürukleyen Türkiye aleyhtarlığı üzerinden diğer liderlerin rol kapma yarışına giren aşırı sağcı lider Geert Wilders bu seçimden nasıl bir sonuç alacak merak konusu.
AB’NİN GELECEĞİ
Aşırı sağın Avrupa genelinde özellikle son aylardaki büyük yükselişin Hollanda’da nasıl yansıyacağı AB’de olduğu gibi özellikle Fransa ve Almanya gibi önemli ülkelerde büyük bir merakla bekleniyor. AB düşmanı olan popülist aşırı sağ partilerin alacağı oylar bundan sonra Birliğin geleceğini de etkileyecek dolayısıyla Hollanda’daki seçimler AB’nin kaderi son derece kritik. Buradan çıkacak sonuç muhtemelen bir ay sonra Fransa’da ve eylül ayında da Almanya’da yapılacak seçimler açısından son derece önemli.
WILDERS’IN AMACI ANA MUHALEFET
Hollanda’nın kendine has olan seçim sisteminde bir siyasi partinin 150 sandalyeli parlamentoda mutlak çoğunluğu yani 76 sandalye alması mümkün değil. Siyasi parti başkanları seçim öncesi yaptıkları açıklamada, aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri Gert Wilders’in birinci gelmesi ve kenidisine hükümeti kurma görevi verilmesi halinde Wilders’le koalisyon yapmayacaklarını açıkladı. Dolayısıyla Wilders’in başbakan olma ihtimali hemen hemen yok gibi.
OYLAR TEK TEK SAYILACAK
Hollanda’daki AB açısından kritik seçimlerin sonuçları ise bugün açıklanacak. Bunun nedeniyse ABD’deki Donald Trump’ın zaferiyle sonuçlanan başkanlık seçimlerine Rus hackerların müdahale ettiği iddiası. Bu iddia AB ülkelerinde son derece ciddiye alındı ve dün Hollanda’da yapılan oylamanın sonucunun bugün açıklanması bekleniyor. Hollanda son yıllarda elektronik seçim yöntemine başvuran bir ülke. Ancak bu idianını ardından dünkü seçimde kullanılan oyların tümü tek tek elle sayılacak. Dün gece TSİ 23.00’da kapanan sandıklar, bu saatten sonra açılarak 13 milyon seçmenin oyları teker teker sayılacak. Seçimin sonuçları ise bugün öğleye doğru açıklanması bekleniyor.
KOALİSYON TEŞVİK EDİLİYOR
Hollanda’da, partileri siyasi uzlaşmaya zorlamak amacıyla koalisyon hükümetlerinin kurulması teşvik ediliyor. Bununla birlikte, Özgürlük Partisi’nin (PVV) sandalye sayısını artırarak, koalisyon görüşmelerinde kilit bir rol üstlenme olasılığına karşın, diğer partilerin hükümet için kapısını çalma ihtimali düşük görülüyor. Yeni hükümet için yapılacak müzakerelerin uzun sürebileceği belirtilirken, bazı gözlemciler de parlamentoda çoğunluğun ancak üç ya da dört partinin bir araya gelmesi sağlanmasını bekliyor.