Olay Gazetesi Bursa

99 yıldır sönmeyen meşale

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı, tüm yurtta gururla ve minnetle kutluyoruz. Ulu Önder Atatürk, 99 yıl önce 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak, kurtuluş mücadelesinin meşalesini yaktı.

19 Mayıs, ‘Milli Mücadele meşalesinin ateşlendiği gün’ olarak tarihteki yerini aldı. Anadolu’da yeni Türk devletinin temellerinin atıldığı o tarihin üzerinden tam 99 yıl geçti. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak, kurtuluş mücadelesinin meşalesini yaktı. Modern Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yol açılmış oldu. 19 Mayıs, ‘Gençlik ve Spor Bayramı’ adı ile 20 Haziran 1938’de milli bayramlarımız arasına katıldı. Bugün tüm yurtta kutlayacağımız bu eşsiz mücadelenin bayrama dönüşmesi hiç de kolay olmamıştı.

Mustafa Kemal, Mondros Mütarekesi’nin 30 Ekim 1918’de imzalanmasından sonra Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı’ndan 3 Kasım 1918’de İstanbul’a döndü. Samsun’a gidinceye kadar altı ay İstanbul’da kalan Mustafa Kemal, çeşitli temaslarda bulundu. Mustafa Kemal, 9. Ordu Müfettişliği ile görevlendirildi.

Mustafa Kemal’i taşıyan Bandırma Vapuru, 16 Mayıs’ta Kız Kulesi açıklarında iken İtilaf Devletleri denetim görevlilerince, silah ve kaçak malzeme araması yapıldı. Arama sürerken, ‘kaptan yerinde’ bulunan Mustafa Kemal’in kararlılığını göstermek amacıyla hareket hazırlıklarını çabuklaştırmasını söylediği kaptan, demir aldırmaya başladı. Subayların gemiyi terk etmelerinin ardından Karadeniz’e yönelen Bandırma’nın güvertesinde Mustafa Kemal Paşa, yanındakilere şunları söyledi:

“Bunlar işte böyle yalnız demire, çeliğe, silah kuvvetine dayanırlar. Bildikleri şey yalnız madde! Bunlar hürriyet uğruna ölmeye karar verenlerin kuvvetini anlayamazlar. Biz, Anadolu’ya ne silah ne cephane götürüyoruz. Biz ideali ve imanı götürüyoruz.”

Güç koşullar altında süren yolculuktan sonra 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun’a ulaşan Mustafa Kemal ve beraberindekiler, askeri bando eşliğinde halk tarafından sevgiyle karşılandı.

7 Mart 1981’de ‘Atatürk’ü Anma’ ibaresi eklenerek ‘Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’ olarak kutlanmaya başlanan 19 Mayıs, 1995’te çıkarılan kararnameyle ‘ve’ bağlacı kaldırılarak ‘Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’ adını aldı.

BURSA’DAKİ KUTLAMALAR…

Bursa’daki kutlamalar, saat 09.30’da Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreniyle başlayacak. Tophane Saltanat Kapısı’ndan Heykel’e kadar Atatürk’ü Anma ve Gençlik Yürüyüşü’yle devam edecek kutlamalar, Kent Müzesi önünde devam edecek. Karagöz Halk Dansları Topluluğu ve Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi’nin de katılacağı etkinlikte şiirler okunacak, çeşitli gösteriler sunulacak.