Olay Gazetesi Bursa

98 yıllık destan! Büyük zaferin 98’inci yılı

Türk ulusunun kurtuluşa giden yolda destan yazdığı 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 98. yıldönümü koronavirüs önlemleri gölgesinde resmi törenlerle kutlanacak.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusu, 98 yıl önce bugün dünya tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından birini yazarak, işgal güçlerini yurttan kovmak için bağımsızlık ateşini ‘Büyük Taarruz’u başlatarak yaktı.

1919 yılında Birinci Dünya Savaşı sonrası İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşması hükümlerine dayanarak türlü bahanelerle Anadolu’yu işgale başladı ve ordusunun cephanesi elinden alınan Türk milleti zor durumda bırakılmaya çalışıldı.

İşgal günlerinde itilaf donanması İstanbul’a, Fransızlar Adana’ya, İngilizler Urfa, Maraş, Samsun ve Merzifon’a, İtalyanlar, Antalya ve Anadolu’nun güneybatısına yerleşti.

15 Mayıs 1919’da İtilaf Devletleri’nin izniyle Yunan Ordusu İzmir’e çıkarma yaptı. Bu durum karşısında Türk milleti, tarih boyunca gösterdiği ‘millet olma bilinci’ içerisinde işgallere karşı Kuvayı Milliye hareketini başlattı.

KOCATEPE’DE YERİNİ ALDI

1920’de TBMM’nin açılması üzerine işgal güçleri tüm baskıcı politikalarını Atatürk ve silah arkadaşları üzerine yoğunlaştırdı. Özellikle Batı Cephesi’nde hareketlilik başladı.

26 Ağustos 1922’de Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa (Çakmak) ve Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa (İnönü) ile muharebeyi yönetmek üzere Afyonkarahisar sınırlarında kalan Kocatepe’de yerini aldı.

Topçu ateşleriyle şafak vakti başlayan ‘Büyük Taarruz’un devamında Türk ordusu, Yunan askerini süngü hücumuyla temizledikten sonra Tınaztepe’yi ele geçirdi. 27 Ağustos’ta Türk ordusu Afyonkarahisar’ı geri aldı. 30 Ağustos 1922’de taarruz harekâtı, Türk ordusunun kesin zaferi ile sonuçlandı.

DÜŞMANLAR KOVULDU

Atatürk’ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz’un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir’e kadar takip edildi ve 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılmasıyla Türk topraklarında Yunan işgali son buldu.

İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. İlk kez 1924 yılında Afyon’da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye’de 1926’dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.

ATATÜRK ANITI’NA ÇELENK

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 98. yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Bursa’da da koronavirüs gölgesinde geçecek. 09:30’da Valilik ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ait çelenklerin Atatürk Anıtı’na sunulmasıyla başlayacak olan resmi kutlamalar, 09:40’da saygı duruşu, İstiklâl Marşı ve Türk Bayrağı’nın göndere çekilmesiyle son bulacak.