Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, Anadolu’yu emperyalist güçlerden kurtardıktan sonra ilan ettiği Cumhuriyet’in 96’ncı yılı kutlanıyor.
Türkiye’de ‘Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir’ kuralını devlet yönetimine yerleştiren ve demokrasiyi taçlandıran Cumhuriyet’in ilanının üzerinden 96 yıl geçti. Milli Mücadele’nin zaferle sonuçlanmasının ardından Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, yeni Türk devletinin yüzünü çağdaşlaşma ve demokrasiye çevirdi. Ankara’nın Türkiye devletinin hükümet merkezi olmasının ardından mevcut rejimin isminin de bütün açıklığıyla konulması, yeni devletin başkanının da seçilmesi gerekiyordu. O güne kadar devlet başkanlığı görevi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı olarak Atatürk tarafından yürütülmüştü. Bazı yabancı ülkeler de Lozan Antlaşması’nın onayı için Türkiye’deki yeni devlet rejiminin daha açık şekilde belirlenmesini istiyorlardı. Bu sıralarda İcra Vekilleri Heyeti’nin istifası ve Meclis’in güvenini kazanacak bir kabine listesinin oluşturulamaması da bu soruna acil çözüm gerektirdi. 25 Ekim 1923’te ise hükümetin istifasıyla bir bunalım ortaya çıktı. Bu olay Atatürk’e, Cumhuriyet’i ilan etmek için beklediği fırsatı verdi. 28 Ekim 1923 akşamına kadar hükümetin kurulamaması üzerine Mustafa Kemal Paşa, Çankaya Köşkü’nde arkadaşlarına ‘Efendiler yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz’ diyerek fikrini açıkladı.
ALKIŞLARLA KABUL EDİLDİ…
Atatürk o gece, İsmet İnönü ile 1921 Anayasası’nın bazı maddelerini değiştiren kanun tasarısını da hazırladı. 29 Ekim 1923’te parti grubunda görüşe sunulan tasarıda, ‘-Türkiye Devleti’nin hükümet şekli Cumhuriyet’tir. -Türkiye Devleti, yönetim birimlerini Bakanlar Kurulu aracılığıyla yönetir. – Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kendi üyeleri arasından bir seçim dönemi için seçilir. -Cumhurbaşkanı, devletin başkanıdır. Bu sıfatla gerekli gördükçe Meclis ve Bakanlar Kurulu’na başkanlık eder’ hükümleri yer alıyordu. Aynı gün Meclis’te görüşülen tasarı, yapılan konuşmalardan sonra saat 20.30’da oturuma katılan 158 üyenin tamamının oyuyla kabul edildi. Cumhuriyet’in ilanı ‘Yaşasın Cumhuriyet’ sesleri ve alkışlarla karşılandı. Ve bugün; Ulu Önder Atatürk’ün ‘Milletimin karakterine en uygun yönetim şekli’ dediği Cumhuriyet’in 96’ncı yıldönümü… Türk milleti bayramını büyük bir coşku ve heyecanla kutlarken, bu büyük mirası armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını bir kez daha şükran, minnet ve saygıyla anıyor.
ATATÜRK GENÇLERE ŞU SÖZLERLE EMANET ETTİ
Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyet’i biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.
GÜNDÜZ HEYKEL’DE AKŞAM NİLÜFER’DE
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, bugün saat 10.00’da Heykel Valilik Binası’ndaki kabulle başlayacak. Vali Yakup Canbolat başta olmak üzere Bursa protokolünün konuşmalarının ardından şiirler okunacak, halkoyunları ekipleri gösteri yapacak. Saat 11.30’da tören geçişi gerçekleştirilecek. Cumhuriyet Yürüyüşü ise saat 12.00’de Heykel-Zafer Plaza Önü arasında gerçekleştirilecek. Hava muhalefeti durumunda programın bir kısmı Tayyare Kültür Merkezi’ne alınacak. Bursa’daki kutlamalar bunlarla da sınırlı kalmayacak. Nilüfer Belediyesi her yıl olduğu gibi binlerce kişinin katılımı ile farklı bir kutlama planladı. Saat 19.00’da Acıbadem Kavşağı’nda buluşacak binlerce Bursalı, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’ndan Selda Bağcan’ın konser vereceği Hastane Alanı’nda yürüyecek.