Olay Gazetesi Bursa

8. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali başlıyor

8. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali bugün Bursa'da başlıyor

Her yıl Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin bir maddesinin ele alındığı festivalde bu yıl, sözleşmenin devletlerin bir ad, vatandaşlık ve aile bağlarına sahip olma hakkına saygı gösterme gerekliliğini vurgulayan 8. maddesi olan “Kimliğin Korunması”na dikkat çekilecek.

Festivalin açılışı 12 Nisan Cuma günü saat 14:30’da, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Orhangazi Salonu’nda yapılacak. Açılışa AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger özel konuk olarak katılım sağlayacak. Festivalde, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin temel taşlarından biri olan “çocuk katılımı”nın sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla 18 yaş altındaki yönetmenlerin filmleri Çocuk Yönetmenler bölümünde gösteriliyor. Bu bölümde gösterilecek 13 kısa filmin yanı sıra, Portekiz’den ANILUPA atölyelerine katılan çocukların çektiği 5 kısa animasyon filmden oluşan bir seçki de izleyicilerle buluşacak. Festivalin Yetişkinlerin Gözünden Çocuk Hakları bölümünde, 19 ülkeden, 18 yaş üstündeki yönetmenlerin yaptığı çocuk hakları konulu 37 film gösterilecek.

Festivalin yeni bölümü 6 Kıta 1 Ülke’de, festivale başvuran filmler arasından her kıtayı temsilen seçilen en iyi filmin yanı sıra filmin yönetmeninin kişisel görüşlerini paylaştığı video mesajları da izleyiciyle buluşacak. Yönetmenlerin gönderdikleri kişisel mesajlarla seyirci ile güçlü bir iletişim kurulması amaçlanan bu bölümde Türkiye’den Ayçe Kartal “Kötü Kız” adlı filmi ile yer alıyor. Festivalde film gösterimlerinin yanı sıra, söyleşiler, sergiler, panel ve atölye çalışmaları da olacak.

Söyleşiler bölümünde 2015’te Suriye savaşının doruğunda, ailesi için sığınacak bir yer bulma umuduyla Almanya’ya giden Raf’aa ile Suriye’de kalan kocası ve iki çocuğunun bir araya gelme mücadelesinin anlatıldığı Mülteci (Refugee) filminin yönetmeni Alexander J. Farrell ve yapımcısı Francesco Loschiavo festivalin konuğu olacak. Festivalin diğer bir konuğu, Suriye savaşından kaçtıktan sonra Bekaa vadisinin ortasında kaybolan ve Beyrut’a giden küçük Abed ve hasta dedesinin yolculuğunu anlatan Kargo (Cargo) filminin yönetmeni Karim Rahbani olacak.

13 Nisan tarihinde, saat 14:30’da Podyum Sanat Mahal’de Unicef Türkiye Milli Komitesi Genel Müdür Yardımcısı Burcu Güvenek Araslı ve kızı Zeynep Araslı, Minteks Yönetim Kurulu Başkanı Özkan İrman ve oğlu Ali Tuna İrma’nın konuşmacı olarak katılacağı “Kuşaktan Kuşağa Çocuk Hakları” paneli düzenlenecek.

Festival sadece sinema değil fotoğraf ve resim alanında da çocukları destekliyor. Türkiye’nin dört bir yanından başvuran yüzlerce fotoğraf ve resim arasından sergiye değer bulunan 50 eser, film gösterimlerinin yapıldığı kültür merkezlerinde sergilenecek. Çocuk Hakları Sözleşmesi’yle tanınan hakların öncelikle çocuklar tarafından bilinmesi amaçlanan festival süresince Bursa’daki pek çok okuldan 4 bine yakın öğrencinin festivale katılıp filmleri ve etkinlikleri takip etmesi sağlanırken, festivalin organizasyon ekibinde de yetişkinler kadar gönüllü çocuklar da yer alıyor.

13-14 Nisan tarihlerinde, Nilüfer Belediyesi Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde, festivale filmleri, fotoğrafları ve resimleriyle katılan konuk çocukların da aralarında olduğu 130 çocuğun katılacağı çocuk hakları, sinema, animasyon, senaryo, fotoğraf, resim, karikatür, drama, herkes için her yerde sanat, yaratıcı müzik, mind up akıl oyunları, tasarım odaklı düşünme ve içimizdeki ritim atölyeleri düzenlenecek.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, UNICEF Türkiye Milli Komitesi, Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Sivil Düşün AB Programı, Anadolu Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Matuku Film ve Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneği işbirliğiyle düzenlenen 8. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali Merinos AKKM Orhangazi Salonu, Podyum Sanat Mahal, Konak Kültürevi, Karaman Dernekler Yerleşkesi ve Uludağ Üniversitesi Mediko Kırmızı Salon’da gerçekleşecek.