Olay Gazetesi Bursa

6 muhalefet lideri 4. kez buluştu

Altı muhalefet partisi lideri, dördüncü kez bir araya geldi. Toplantının ardından yapılan açıklamada, ekonomi, yargı, eğitim, dış politika, sosyal yaşam, din ve vicdan hürriyeti başlıklarında sıralanan ilkelere tüm genel başkanların sadık kalmayı taahhüt ettiği belirtildi.

CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi ve DEVA Partisinin genel başkanları, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde toplandı.

Davutoğlu, Gelecek Partisi Genel Merkezi’ndeki toplantıya, makam araçlarıyla gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı dışarıda karşıladı.

Genel başkanlar, yemeğin ardından toplantıya geçti.

ALTI GENEL BAŞKANDAN ORTAK AÇIKLAMA

Toplantının ardından yapılan ortak yazılı açıklamada, Türkiye’de insan haklarına dayalı özgürlükçü, demokratik bir düzenin tesis edilmesi için altı siyasi parti olarak başlatılan iş birliği sürecinin dördüncü zirvesinin dün gerçekleştirildiği belirtildi.

Toplantıda iş birliğinin ve “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem”e geçiş hedefinin hayata geçirilmesi amacıyla oluşturulmasına karar verilen dört komisyonun çalışmalarının gözden geçirildiği, bu çalışmaların kararlılıkla sürdürülmesi konusunda mutabık kalındığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bugün açıkladığımız ‘Temel İlkeler ve Hedefler’ metniyle, geçiş süreci ve ülke yönetimi konusunda bundan sonraki ortak çalışmalarımıza referans kaynağı olacak bir tutum belgesi ortaya koymuş bulunuyoruz. Bu referans metin aynı zamanda milletimize ve partilerimizin tabanlarına ortak bir taahhüt niteliği taşımaktadır.

‘Seçim Güvenliği Komisyonu’ seçim öncesi, seçim dönemi, seçim günü ve seçim sonrası olmak üzere dört aşamada yapılacak ortak çalışmaları ele almış ve atılacak adımları planlama aşamasına geçmiştir. Bu çerçevede, şu temel hususu kamuoyumuza duyurmak isteriz.

Altı siyasi parti olarak yol haritamızda belirlediğimiz şekilde, seçim sonuçları YSK tarafından ilan edilip kesinleşene kadar ortak çalışmaya ve işbirliğine devam edeceğiz.

Vatandaşlarımız müsterih olsunlar, bir tek oylarının dahi zayi olmaması için gece gündüz çalışacak, seçimlerin adil, serbest, şeffaf ve güvenlik içinde gerçekleşmesi için her türlü tedbiri alacağız. Komisyonumuzun bu konuda yaptığı çalışmaların geldiği aşama, 6 Haziran 2022 Pazartesi günü kamuoyumuzla paylaşılacaktır.”

TEMEL İLKELER VE HEDEFLER

Açıklamada, ekonomi, yargı, eğitim, dış politika, sosyal yaşam, din ve vicdan hürriyeti başlıklarında ilkeler sıralandı.

Yüzyıl önce mazlum milletlere örnek olmuş bir zaferle kurulan Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmak hedefiyle önkoşulsuz olarak bir araya gelindiği, Türkiye’yi insan hakları temelinde ve gerçek manada demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti kılmanın sorumluluk olarak görüldüğü belirtilen açıklamada, “Kendi parti programlarımızdan ve söylem ve hedeflerimizden vazgeçmeksizin, karşılıklı güven ve saygıya dayalı fedakarlıklarda bulunarak Cumhuriyetimizi ikinci yüzyılına taşıyacağız. Bu amaçla 6 parti arasında başlamış olan iş birliği sürecinde yer alan bütün partilerin genel başkanları olarak önümüzdeki kritik tarihi süreçte aşağıdaki ilkelere sadık kalacağımızı taahhüt ve ilan ediyoruz” değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, ilkeler şöyle sıralandı:

* Kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı güçlendirilmiş parlamenter sistem

* Özgürlükçü kamu düzeni

* Her tür ayrımcılığa son verecek çoğulcu, katılımcı ve özgürlükçü demokrasi

* Düşünce, ifade ve basın özgürlüğü

* Din ve vicdan özgürlüğü

* Toplumsal barış ve tarafsız/bağımsız yargı önünde hesap verilirlik

* Sosyal devlet ve gelir adaleti

* Üretim ve istihdam odaklı ekonomi

* Siyasi etik reformu

* Etkin ve itibarlı dış politika

Açıklamada, AB perspektifine odaklanarak çok boyutlu dış politikayla Türkiye’nin demokratik dünyanın ve uluslararası kurumların saygın bir üyesi olması sağlanacağı kaydedildi.

Tarihi ve kültürel bağlara sahip olunan ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesine önem verileceği aktarılan açıklamada, “Dış politikamızın ve dış ilişkilerimizin iç siyasetin malzemesi yapılmasına müsaade edilmeyecektir. Güvenliğimizi ve sınırlarımızı korumak üzere savunma sanayimiz daha da güçlendirilecek, TSK’nın caydırıcılığı azami seviyeye çıkarılacaktır. Birbirinden farklı siyasi geleneklere sahip partiler olarak bizler, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına adım atarken ülkemizin daha huzurlu, daha mutlu, daha müreffeh, daha özgür ve daha demokratik olmasını sağlamak üzere iş birliği ve güç birliği yaptık. Bu birlikteliğimizi, milletimizin desteği ile hedeflerimizi gerçekleştirinceye kadar sürdüreceğiz.” değerlendirmesinde bulunuldu.

AA