RABİA DENİZ
Meslek sahibi yapıp mezun ettiği öğrenciye kolay iş bulma imkanı tanıyan meslek liseleri Bursa’da öğrenci tutamıyor, öğrenciler sistemin dışına itiliyor. Ticaret Sanayi Odası Gürsu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde geçtiğimiz eğitim- öğretim döneminde 238 kontenjan açılırken yıl sonunda 117 öğrenci mezun olabildi. Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 408 kontenjan açılırken, mezun sayısı 250’yi geçemedi.
Bursa Çimento Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 306 öğrencilik kontenjan varken, 210 mezun verdi. Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 150, Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 120’ye yakın öğrenci bu sene mezun olamadı. Buna karşın Nilüfer’deki liselerde mezun sıkıntısı yaşanmazken, Meslek liseleri arasında en çok mezun veren okullar ise Kız Meslek Liseleri…
O PROJE NE OLDU?
Okulların öncelikli görevinin zaten dezavantajlı bu öğrencilerin sisteme kazandırılması olması gerektiğini ifade eden Türk Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce başlatılan Erken Terkleri Önleme Projesi’nin altının doldurulmadığını söyledi.
Türkoğlu, “12 yıllık zorunlu eğitimin temel mantığının eğitimli bir toplum oluşturmak, gençleri ilgilerine göre uygun bir şekilde sistemin içerisinde tutmaktır. Görünen o ki asıl kayıp nesil sistemin içerisinde oluştu. Okula gitme iradesi gösteren öğrenciler ve ailelerin eğitim öğretim dönemi içinde gerek devamsızlık nedeniyle gerekse de 2 yıl sınıf tekrarı nedeniyle eğitim- öğretimden uzaklaştırılmakta, 17-18-19 yaşlarında mezun olamamış, geleceğini planlayamayan bir kayıp nesil oluşmuştur. Konuyla alakalı Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ciddi bir çalışma ve herhangi bir önleyici tedbir, proje geliştirmediğini görüyoruz. Bu çocuklar bir an önce sisteme dahil edilmelidir” dedi.