Olay Gazetesi Bursa

6 bin 399 üründe haksız fiyat artışı

Fahiş fiyat artışlarının önlenmesi amacıyla 81 ilde ticaret il müdürlükleri kanalıyla çalışmalar yaptıklarını dile getiren Bakan Pekcan, Alo 175'e 48 bin civarında şikayet geldiğini kaydetti.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yüksek fiyat artışlarıyla ilgili Alo 175’e 48 bin civarında şikayet geldiğini belirterek, 6 bin 399 üründe haksız fiyat artışı gözlendiğini söyledi. 

Bakan Pekcan, Ticaret Bakanlığı’nda bir araya geldiği ekonomi muhabirlerine Bakanlığın faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ticaret stratejilerini yeni bir vizyonla yapılandırmaya çalıştıklarına işaret eden Pekcan, geçen dönemde fahiş fiyat artışlarının önlenmesi, kontrol altına alınması ve bunlara yönelik tedbirlerin uygulamaya konulması açısından 81 ilde ticaret il müdürlükleri kanalıyla çalışmalar yaptıklarına dikkati çekti.

Pekcan, ‘’Bununla ilgili de ciddi rakamlara ulaştık. Alo 175’e 48 bin civarında şikayet geldi. Çağrı merkezinde 15 kişi vardı, 30 kişiye çıkardık, daha sonra da mobil uygulama başlattık. Vatandaşlar da bizimle beraber çalışıyor. Şu ana kadar 5 bin 743 firmadan 81 bin 666 ürün denetledik ve 366 firmanın 6 bin 399 ürününde haksız fiyat artışı tespit ettik” dedi.

HEMEN CEZA KESMİYORUZ

Firmaları da rahatsız etmeden bu uygulamaları sürdürdüklerine vurgu yapan Pekcan, ‘’Hemen ceza kesmiyoruz, kendilerinden savunma istiyoruz. Savunma, kurul tarafından inceleniyor, haksız bulunursa ceza uyguluyoruz. İncelemeler halen devam ediyor, süreç işliyor.

İş dünyasından gelen biri olarak serbest piyasa ekonomisine inanıyorum ama bu süreçte buna ihtiyaç vardı. Sonra inşallah her şey biraz daha yoluna girince, onu da kaldıracağız” diye konuştu.

Pekcan, fırsatçılar nedeniyle ağustosta yüksek fiyat artışları olduğunu ve Bakanlığın devreye girmesiyle fiyatların düştüğünü ifade ederek, bundan sonra rakamların daha da aşağı inmesini beklediklerini kaydetti. 

STK’LARDAN TALEP YAĞDI

Ticaret Bakanlığı olarak ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarının (STK) da yer aldığı İstişare Kurulu oluşturduklarını dile getiren Pekcan, burada ihracat ve ithalatla ilgili sorunları masaya yatırdıklarını, bugüne kadar 2 toplantı yaptıklarını, 14 Kasım’da da üçüncü toplantıyı yapacaklarını anlattı.

Bakan Pekcan, ilk 3 ayda STK’lardan 332 talep geldiğini, bunların az bir kısmının gerçekte yerine getirilemeyecek taleplerden oluştuğunu, 60’ının diğer bakanlıklarla alakalı olduğunu ve 270’inin de Ticaret Bakanlığının faaliyet alanına girdiğini söyledi. Bunların hepsini ya sonuçlandırdıklarını ya da sonuçlanmama nedenini kurumlara yazılı olarak ilettiklerini kaydeden Pekcan, daha sonra 700 civarında daha yeni talebin ulaştığını ifade etti.

GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLENMELİ 

Avrupa Birliği (AB) ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin Türkiye’nin öncelikli konularından biri olduğunu hatırlatan Pekcan, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarının e-ticaret gibi teknolojik gelişmeler dikkate alınarak güncellenmesine de önem verdiklerini, bu doğrultuda diğer ticaret bakanları ile G20 Ticaret Bakanları Toplantısı’nda yaptıkları görüşmelerde paydaşlara katkı sağladıklarını vurguladı.

Ruhsar Pekcan, yaptıkları uluslararası toplantılarda ve ikili görüşmelerde AB ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesini gündeme getirdiklerini belirterek, ‘’O da çok eski versiyon kalmış. Hizmet ticareti, e-ticaret gibi bazı konularda kapsamın genişletilmesine ihtiyaç var.

AB üyesi ülkelerden Macaristan ve Almanya ile İngiltere dahil, ziyaretlerimizde desteklerini istedik. Herkes pozitif yaklaşıyor” dedi. Yeni ‘Türkiye Ticaret Merkezleri (TTM)’ açmayı planladıklarını da anlatan Pekcan, ancak bunların mevcut yapıda olmayacağını ve revize edileceklerini bildirdi.

ALTYAPIMIZI HAZIRLADIK

Hal Yasası ile ilgili de bilgi veren Pekcan, Türkiye’de yıllık üretilen 50 milyon ton yaş sebze ve meyvenin yaklaşık yüzde 30’unun zayi olduğuna dikkati çekti. Çıkarılacak yasayla üreticiyi ile tüketiciyi korumaya, sistemi kayıt altına almaya ve zayiatı azaltmaya çalıştıklarının altını çizen Ruhsar Pekcan, şöyle devam etti: ‘’Bu, hem sağlıklı ürün hem gıda güvenliği hem de enflasyonla mücadele yolunda hizmet veren bir paket. Üzerinde çalıştığımız taslak bir çerçeve. Bunun içini paydaşlarıyla beraber dolduracağız.

STK’larla her konuda beraber hareket ediyoruz. Bir eyleme geçerken çalışma grupları kuruyoruz. O gruptan çıkacak ortak akılla hareket ediyoruz. Bunun da üretici bölgesi hal tarafı, tüketici bölgesi toptan hal tarafı var. İki tarafta da soğuk hava depoları, soğuk zincir, ambalaj standardı konusunda çalışmalarımızı tamamladık.

Bunların uygulamasına hallerin devreye girişiyle başlayabileceğiz. Altyapımızı, çalışmalarımızı hazırladık. Buralarda sadece sebze meyve değil, et ve süt ürünleri, kanatlı hayvan, çiçek ve gerektiğinde diğer gıda ürünleri de yer alacak.”

KİRALAR DÜŞÜK OLACAK

Kuzey Avrupa ülkelerinde ve gelişmiş ülkelerde üretici birliklerinin tüketici hallerindeki satış oranlarının yüzde 90’lar seviyesinde olduğunu ifade eden Pekcan, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ortalamasının yüzde 50’yi bulduğunu, Türkiye’de ise bu rakamın binde 6’da kaldığını belirtti. Bakan Pekcan, üretici birliklerinin kooperatifleşmesi için destek vereceklerini de vurgulayarak, ‘’Tüketici toptancı halinde üretici birlikleri için kiralar çok daha düşük olacak. Onlara yüzde 75 indirim sağlayacağız.

Hal rüsumunu kaldıracağız. Vergi oranı herkese yüzde 4 ise üretici birliklerine yüzde 2 olarak uygulayacağız. Herhangi bir ticaret erbabının, esnafın zarar görmesini kesinlikle istemeyiz. Şu anki durumda her şey üreticinin sırtında. Mevcut sistemin ne üreticiye faydası var ne tüketiciye. Biz bunu düzgün kurguladığımız zaman herkesin memnun olacağı bir sistem olacak” dedi.