DERYA DEMİR PINAR
Hastanelerin acil servislerini ve poliklinik koridorlarını son günlerde grip vakaları dolduruyor. Acile giden hastaların yüzde 50’si grip ya da üst solunum hastalıkları şikayetiyle başvuruda bulunurken, sağlık ocağında ise tüm çocuklara influenza (grip) testi uygulanıyor. Hastaların bazılarında ise domuz gribi virüsüne (H1N1) rastlanıyor. Tamiflu ilacının muadili olan Enfluvir ile Oseflu hastalara yazılırken, elinde reçeteyle eczaneye gidenler ise eli boş dönüyor. Bu ilaçlar tükendiği için eczacıların da zor durumda kaldığını belirten Bursa Ezcacı Odası Başkanı Okan Şahin, özellikle ilacın şurup kısmı olan Enfluviri bulmakta hastaların büyük sıkıntı yaşadığını söyledi.
DOMUZ GRİBİ İLAÇLARI DA TÜKENDİ…
Bu yıl gelen grip aşısı sayısının genel anlamda çok az olduğunu doğrulayan Şahin, şöyle konuştu: ‘‘Aşılar ihtiyacın yüzde 5’i kadar geldi. Bu nedenle vatandaşın çoğu aşı yaptıramadı ve aşılanma oranlarında ciddi düşüş oldu. Bundan dolayı grip vakasında geçen seneye göre artış kaydedildi. Sağlık ocağına gidenlere H1N1 testi yapılıyor. Bu test sonucunda hastalara Tamiflu muadili olan ve Türkiye’de üretilen şurup, tablet yazılıyor. Özellikle şurubu eczanelerde bulmak çok zor. Bu ilaçlar ecza depolarında da tükenmiş durumda. Üretici firma bu kadar talebin olacağını öngöremediği için her zaman ürettiği kadar ilaç piyasaya sürdü. Ancak grip aşıları az gelince vakalarda artış yaşandı. Bu nedenle mevcut ilaçlarla talep karşılanamadı. Firma ilaç üretimine yeniden başladı ve geçen hafa eczanelere 2-3 kutu dağıtım yapıldı. Fakat normalde bir eczaneye 50-60 kutu ilaç braıkılması gerekiyor. Az dağıtımı yapılan ilaç anında tükenti ve şu anda vatandaş ilacın stoklara gelmesini bekliyor.”
AŞI REDDİ, HASTALIKLARI ARTIRIYOR…
Bursa Tabip Odası Başkanı Güzide Elitez de, grip için sağlık birimlerine başvurularda artış gözlemlediklerini ifade etti. Elitez, şu ifadeleri kullandı: ‘‘Acile gelen hastaların yarısı üst solunum ve gribe bağlı hastalık yaşıyor. Grip aşısının yapılması gerekir. Grip aşısına karşı toplumun büyük bir çekincesi var ama 65 yaş üstündeki insanlar, kronik hastalığı olanlar, küçük yaştaki ve okul dönemindeki çocukların grip aşısı yaptırması şart. Genel olarak aşı reddi sorunu var. 7 yıl önce temel aşılamalarda 183 olan aşı reddi vakası bugün 23 binlerde. Aşılanma oranları ise yüzde 8 azalmış durumda. Bu rakam yüzde 20’lere ulaştığında salgın tehlikesi oluşabilir. Aşının azalmasıyla kızamık ülkemizde gözükmezken bugün 3 binlere yaklaşan vaka oldu. Ülkenin aşılanmayan insanları tehlikede. Salgın hastalıklar göç nedeniyle değil, aşılanma düştüğü için yeniden ortaya çıktı.”