Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen kampa 50 fotoğraf sanatçısı katıldı.
Üye sayısı binin üzerinde olan Trakel.org, Türkiye’de kelebek fotoğrafçılığı üzerine öncü bir site olma özelliği taşıyor. Daha önce iki üyesi sayesinde dünya kelebek türlerine Türkiye’den 2 yeni tür ekleyen Trakel.org ülkenin en önemli kelebek arşivini ve güncel bilgilerini doğaseverlerle ve kelebek meraklıları ile gönüllülük esasıyla paylaşıyor.
Çeşitli etkinliklerle üyelerini bundan böyle bir araya getirme kararı alan site yönetimi bunu ilk olarak Uludağ’da gerçekleştirdi. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen kelebek fotoğrafçıları kamp boyunca başta Apollo olmak üzere Harem Güzelesmeri, Çokgözlü İfigenya, Anadolu Çokgözlüsü, Pirene ve Turkuaz Mavi gibi kelebek fotoğrafçılarının listesindeki zor türleri aradılar.
Fotoğrafçılar Apollo hariç tüm türleri fotoğraflamayı başarırken Uludağ’ın simgelerinden Apollo kamp boyunca kendini saklamayı başardı.
Trakel Kurucu Başkanı Serhat Tigrel yaptığı açıklamada; ‘Dünyada kelebek fotoğrafçılarının de peşinde olduğu Apollo kelebeği kampımızın hedef türüydü. Ancak onu görmeyi başaramadık. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen fotoğrafçılar bölgenin diğer nadir türlerini fotoğraflamayı başardılar. Kamp hem üyeler arasında sosyalleşme bakımından hem de Uludağ’ın kelebek envanteri bakımından oldukça yararlı oldu. Gerek Büyükşehir belediyesine gerekse Uludağ Milli Parklar Müdürlüğü’ne ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür ederim” dedi.
2 gün süren kampta aralarında önemli türlerin de yer aldığı 35 farklı kelebek türü kaydedildi. Ayrıca 2 günlük kamp boyunca yapılan fotoğraf yarışmasında da Uludağ’da çekilmiş en iyi 3 fotoğraf jüri tarafından değerlendirilerek ödüllendirildi.
Apollo Kelebeği
Uludağ’da 150 milyon yıldır varlığını sürdüren Apollo Kelebeği günümüzde nesli tehlike altındaki türler arasında yer alıyor.
Sadece yaz aylarında Uludağ’ın zirve noktasında görülebilen Apollo, kısa kelebek ömrünün yanı sıra yüksek rakımlardaki hayat şartlarına adapte oluşu ile diğer kelebeklerden ayrı tutulan bir öneme sahip.
360 günde gelişimini tamamlayan Apollo 5 gün civarında uçuşa geçiyor. Ağustos ayının ilk günlerinde uçmaya başlayan Apollo, 12 santimetre boyuna ulaşabiliyor. Apollo Kelebeği, ölmeden önce Sedum adlı bitkilere eşit aralıklarla 100 civarında yumurta bırakıyor