Olay Gazetesi Bursa

30 bin liralık ‘hibe desteği’ne yoğun talep

Köyden kente göçü azaltmayı hedefleyen 30 bin liralık hibe desteği, özellikle şehirlerde yaşayan, köyüne dönüp tarım ve hayvancılıkla uğraşmak isteyen gençlerden ilgi görüyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçilere 30 bin lira hibe desteği verilmesine yönelik başlatılan ve köyden kente göçü tersine çevirmesi beklenen uygulama, ekonomisi ağırlıklı tarıma dayalı illerden Kütahya, Bilecik ve Çanakkale’de yoğun talep görüyor.

 

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Bakanlık tarafından hazırlanan kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçi projelerinin desteklenmesi hakkında tebliğin yürürlüğe girmesi, kırsal alandaki 18-40 yaşlarındaki kişiler için umut oldu.

 

Genç çiftçilere 30 bin lira hibe desteği verilecek program, 3 yıl uygulanmaya devam edecek.

Müracaatlar, 12 Mayıs’ta sona erecek. Ön başvuru elektronik ortamda alınıyor. Başvuru dosyalarının, İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine elden teslim edilmesi gerekiyor.

 

Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce projenin tanıtım çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

 

7 bin kişi müracaat etti

 

Hibeden yararlanmak için yaklaşık 7 bin kişinin müracaat ettiğini aktaran Yılmaz, şöyle konuştu:

 

“Başvuru sayısının 10 bini aşmasını bekliyoruz. Uygulamadan yararlanmak isteyen vatandaşlara her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Proje başvuruları ağırlıklı olarak büyükbaş hayvancılık üzerine yoğunlaşıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzde destek masaları oluşturuldu. Tüm hizmetler ücretsiz sunuluyor. On-line yapılan proje başvuruları ve gerekli hayvancılık projeleri, sistemde hazır olarak çiftçimize sunuluyor. Başvuruda, sadece bilgileri doğru girmeleri ve otomatik oluşturulan dilekçede belirtilen belgeleri getirmeleri yeterli oluyor. Hibe desteğinden, istenen şartları taşıyan herkes yararlanabilecek.”

 

Desteğin sadece halihazırda çiftçi olanlara verileceğinin sanıldığını dile getiren Yılmaz, “Aslında meyve bahçesi, kekik, ada çayı ve lavanta gibi tıbbi ve aromatik bitki yetiştirme, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, kaz, ördek, hindi ve yumurta tavuğu yetiştirme, mantar üretimi, arıcılık, ipek böceği ve hatta Kütahya için leblebi imalatına bile geri ödemesiz hibe desteğimiz olacak. Bütçe sınırlı olduğundan uygun proje başvuruları elemeye tabi tutulacak.” dedi.

 

Yılmaz, projenin köylerden kentlere göçten kaynaklanan sorunları büyük ölçüde gidereceğine inandığını vurguladı.

 

Tarımın hangi zorluklarla yapıldığını bildiğini anlatan Yılmaz, “Devlet olarak, nerede doğmuşlarsa insanlarımızın karınlarını orada doyurmamız, orada imkan ve fırsatları sunmamız gerekli. Hibe desteği de bu fırsatlardan biri. Bu proje, köye dönüşlerin önünü açabilir” ifadelerini kullandı.

 

Bilecik’te bin 300 civarında başvuru bekleniyor

 

Bilecik Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız da proje ile gençlerin tarımla iştigal etmesini sağlama ve köylerde azalan nüfusu çoğaltmanın amaçlandığını dile getirdi.

 

Başvuru süresi tamamlandığında il genelinde müracaat sayısının bin 300 civarında olmasını beklediklerini anlatan Yıldız, “Bakanlığımızın ortaya koyduğu proje, takdire şayan. Genç nüfusumuz gerçekten şehir hayatında heder olmakta ve geçimini temin edemediği zaman da başka yerlere yönelmektedir. Bu amaçla güzel bir çalışma. Üretim yapabilecek kapasiteye sahip topraklarımız var.” ifadesini kullandı.

 

Çanakkale’de faaliyet gösteren Truva Sulama Birliğinin başkanlığını yürüten İlhan Ulus ise projenin kendileri için önemi ve değerine dikkati çekti.

 

Köylerde çoğunlukla 45 yaş altında kimsenin kalmadığını ifade eden Ulus, “Bakanlığımızın bu projesi, yeniden köyüne dönüp kendi işini kurmak isteyen gençlerimiz için avantaj sağlayacak. Bu avantajı değerlendiren gençlerin, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapma imkanı var. Bu sayede genç nüfusun köye dönmesi sağlanacak.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Muhtarlar projeden memnun

 

Kütahya merkez Çöğürler Köyü Muhtarı Recep Çöğür, kentlerden köylere dönüş için hibe desteğine büyük önem verdiklerini belirtti.

 

Destekten yararlanmanın en önemli koşullarından birinin, köyde ikamet etme zorunluluğu olduğuna işaret eden Çöğür, “Bu nedenle köyümüze çok sayıda ikametini taşıyan vatandaşımız oldu. Bunun süreceğini de düşünüyoruz. Köyümüzün eskiden olduğu gibi yeniden nüfusun artmasını bekliyoruz.” dedi.

 

Bilecik’in Söğüt ilçesi Yakacık Köyü Muhtarı Hüseyin Yıldırım da köyde destekten yararlanmak isteyen 10-15 genç bulunduğunu söyledi.

 

Yıldırım, köyünün eski canlılığına kavuşması için bu projeyi önemli bir eşik olarak gördüklerini ifade etti.

 

Bilecik’in İnhisar ilçesi Koyunlu Köyü Muhtarı Gürol Emir de göç nedeniyle köyünde genç nüfusun kalmadığını aktardı.

 

Emir, “Bakanlığın başlattığı projeye gurbetteki gençlerimizin başvurmasını ve köye dönüş projelerinden yararlanmalarını istiyoruz. Tekrar gelip köylerine ve arazilerine sahip çıkmalarını bekliyoruz.” diye konuştu.

 

Çanakkale merkez Kızılkeçili Köyü Muhtarı Eyüp Çakıroğlu ise köyünden Çanakkale’ye göç eden gençlerin genellikle asgari ücretle çalıştığını kaydetti.

 

Köyünden hiç kimsenin babasının mesleğini sürdürmediğini ifade eden Çakıroğlu, şöyle devam etti:

 

“Köylerde yaşayan gençlere kız da vermiyorlar. Evlenmek de dert oldu. Birisinin kızını istediğiniz zaman, ‘Çanakkale’de evin var mı? Oğlunun işi var mı?’ diye soruyorlar. Köyde 300, 500 dönüm arazi olsun, hiç kimse dikkate almıyor. Nitekim köylerden bu şekilde göç başladı. Artık büyükşehirlerden kafa dinlemek isteyenler köye geliyor. Köydekiler de şehre göç ediyor. Bize projenin yazıları geldi. Biz de vatandaşa bunu duyurduk. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan için başvuru yapanlar oldu.”

 

Üniversite mezunu köyünde çiftçilik yapacak

 

Bilecik merkeze bağlı Yeniköy sakinlerinden İsmail Ayaz ise devletin verdiği imkanları değerlendirmek amacıyla projeye başvurduklarını, hayvancılık yapmak istediğini ifade etti.

 

Oğuz Kılıç da üniversite mezunu olduğunu hatta ikinci bir üniversite programını bitirdiğini ancak iş bulamadığını, projeden yararlanarak genç bir çiftçi olmak istediğini aktardı.

 

Kent merkezinde ikamet eden aynı köyden Basri Balaban ise devletin destek verdiği projeye hayvancılık yapmak için müracaat ettiğini, kabul görmesi halinde ailesiyle kent merkezinden köye göç edeceğini anlattı.

 

Çanakkale’de yaşayan Tolga Coşar, projeden yararlanmak istediğini bildirdi. Coşar, başvurusunun kabul edilmesi halinde köyüne dönüp hayvancılıkla uğraşacağını dile getirdi.