Olay Gazetesi Bursa

28 ülkeden belediye başkanları Bursa’da buluştu

Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl 10.’su düzenlenen ‘İpek Yolu Belediye Başkanları Forumu’, dünyanın 28 ülkesinden 43 şehirden gelen 114 belediye başkanı ve temsilcisini Bursa’da buluşturdu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Dünya Vatandaşları Örgütü (World Citizens Organization – WCO) tarafından düzenlenen ‘10. İpekyolu Belediye Başkanları Forumu’, Merinos AKKM’de yapılan açılış töreniyle başladı. 6 Eylül Pazar gününe kadar sürecek olan forum, dünyanın 28 ülkesinden 43 şehirden 114 belediye başkanı ve temsilcisini Bursa’da buluşturdu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, daha önce Taşkent, Lanzhou, Almaata, Pyeongtaek, Shiraz, Grozny, Gaziantep, Yeosu ve Urumçi şehirlerinde yapılan forumların 10.’sunun İpekyolu’nun karadaki son durağı olan Bursa’da yapılmasından dolayı gurur duyduğunu söyledi.

Başkan Altepe, Osmanlı’nın ilk payitahtı Bursa’nın tarihi ve kültürel mirasına işaret ederek, “Türkiye’nin nüfusta en büyük 4. kenti, üretim ve ihracat açısından da 2. Şehridir, Bursa. Büyükşehir Belediyesi olarak kentin kalkınmasına katkı sağlıyor, Bursa’nın yaşayan canlı bir tarih kenti, müze kent olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bursa ipeğinin yeniden canlandırılması için de faaliyetlerimiz var” dedi.

Forumun ‘İpek Yolu Belediye Başkanlarının Medeniyetlerin Birlikteliğine Giden Ortak Yolculuğu’ temasıyla düzenlendiğini belirten Başkan Altepe, “İpek Yolu ruhu Bursa’da canlanıyor. Forum, ülkeler ve belediyeler arası fikirlerin geliştirilmesine ve kültürlerin tanıtımına katkı sağlayacaktır. İpek Yolu üzerinde bulunan tüm coğrafyalar asırlardır ekonomik ve kültürel ilişki içindedir. Bursa da İpek Yolu’nun Avrupa’ya açılan kapısı.Tarihi ticaret aksında Uzakdoğu’ya kadar olan tüm bölgeler ile kültürel benzerlikler taşıyan Bursa, bu nedenle geniş bir tarih yelpazesine sahip… İpek Yolu’na adını veren ipeğin ve ipekböcekçiliğinin de bu topraklarda korunması için çalışıyoruz. Bu zengin kültürün oluşmasındaki en büyük etkenlerden olan İpek Yolu’nun 21. yüzyılda kentlerin yükselişi ve barışa katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Başkan Altepe, 10. İpekyolu Belediye Başkanları Forumu ile farklı kültürlerin tanınmış olacağını sözlerine ekledi.

 

İPEK YOLU’NDA BARIŞ BULUŞMASI

Dünya Vatandaşları Örgütü Başkanı Dr. Younghoon Kwaak da “İpek Yolu’nun Avrupa’ya açılmadan önceki son kapısı olan Bursa’da barış ortamıyla dünyaya önemli mesajlar vereceğiz. Daha önceki 9 farklı kentte birbirinden güzel paylaşımlarda bulunduk. İpek Yolu ile küresel yeni bir felsefe oluşacağına inanıyorum. İpek Yolu, küresel bir iletişim, insanlığa ait bir hazinedir. İpek Yolu, tüm vatandaşların da katıldığı kapsamlı bir olay olmalıdır. Her zaman olumlu bir enerjiyle hareket edilen bir dinamiktir, İpek Yolu. İlerleyen zamanlarda İpek Yolu Belediye Başkanları Kadın Forumu da yapılacak ve müzelerle ilgili çalışmalarımız da olacak” şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı İpek Yolu Proje Koordinatörü Abidin Bayraktar da “İpek Yolu, bir ticaret yolu olmasının yanı sıra uzun yıllardır birçok kültürel etkinliğe mekan oldu. Farklı coğrafyalardaki insanların birbirlerini tanımalarına da olanak sunan İpek Yolu ile ilgili tüm etkinlikleri yakından izliyoruz. ‘10. İpekyolu Belediye Başkanları Forumu’ da İpek Yolu’nun bundan sonraki sürecine ve diğer faaliyetlere ışık tutacağı inancındayım” dedi.

Bursa Vali Yardımcısı Ergun Güngör ise tarih, doğa ve kültür hazinesi Bursa’nın değerlerine işaret ederek, “İpek Yolu, uğradığı şehirlere medeniyet taşımış, kültürlerarası alışverişi sağlamıştır. İpek deyince akla Bursa geliyor. İpek Yolu ile tarih boyunca farklı kültürlere barış ve hoşgörü taşınmıştır” diye konuştu.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise değerleriyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Bursa’nın tarih, kültür ve medeniyetteki rolüne işaret ederek, “Organizasyonun sürekliliği açısından çok önemli olan 10. yılda Bursa’da, dünyayı kültürle ve barışla buluşturacağız” diyerek organizasyondan dolayı heyecanlı olduğunu vurguladı.