ASLIHAN AYDIN
Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının (BTSO), Ekonomi Bakanlığının desteğiyle ‘Bursa Tekstil Sektörünün Uluslararası Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında 52 ev tekstili firmasının katılımıyla düzenlediği mini fuar, 26 ülkeden 200’e yakın iş insanını buluşturdu.
Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde bugün de devam edecek fuarın açılışında konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’da faaliyet gösteren firmaları, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen alım heyetleri ile bir araya getirdiklerini söyledi. Bu tip organizasyonların ihracata katkı sağladığına işaret eden Burkay, “Özellikle Türkiye’nin içinden geçtiği döneme baktığınızda yabancı alıcıların, belli tedirginlikleri ve bariyerleri söz konusuydu. Bizim bu programlarımız aslında hem Bursa hem de Türkiye’yi dünyaya anlatmaya da ciddi anlamda destek sağlıyor. Firmalar son koleksiyonlarını alım heyetleri ile buluşturuyor” dedi.
EN İYİLERİ GETİRMEYE ÇALIŞTIK
Organizasyonun sektörün ihracatına yüzde 10-15’lik bir katkı sağlamasını beklediklerini dile getiren Burkay, “Bizim heyetlerimiz de Kuzey Afrika başta olmak üzere yurtdışında fuarlara katılıyor. Bunlarla birlikte sektörün dış ticaretinde önemli bir artış olacağını düşünüyoruz” diye konuştu. BTSO Başkan Yardımcısı İsmail Kuş da, fuara, Rusya, Güney Amerika, Afrika, Ortadoğu ile Avrupa’nın da dahil olduğu 26 ülkeden ziyaretçinin geldiğini vurguladı. Bölgelerinin en iyi alıcılarını getirmek için gayret sarf ettiklerini belirten Kuş, “Umarım iki taraf da memnun kalır” ifadelerini kullandı.
ÇİN PROGRAMINI İPTAL ETTİ
Rusya’dan gelen iş insanı Cherepakhin Maksim, Türkiye’ye ikinci gelişi olduğunu belirterek, “Bursa Türkiye’nin tekstil konusunda başkenti olarak bilinir. Yastık, yorgan gibi ev tekstili ürünleri bakıyorum ve bulacağımı düşünüyorum. Fiyatlar ürüne ve kaliteye göre değişiyor. Üreticiler ile nasıl pazarlık yapabileceğimizi biliyoruz, fiyatların ortasını bulacağımızı düşünüyoruz” dedi. Lübnan’dan Bursa’ya gelen iş insanı Rachid Kebbi de, Bursa’ya her yıl geldiğini söyledi. Bursa’nın kalitesini ve üretim potansiyelini yakından takip ettiğini kaydeden Kebbi, ”BTSO’nun daveti üzerine Çin programımı iptal ettim. Tekstilde Bursa’nın kalitesinin çok iyi olduğunu biliyorum. Buradan yeni işbirlikleriyle ülkeme döneceğim” diye konuştu. Bugün de devam eden organizasyonun ardından yabancı alım heyetleri yarın BUTTİM’de faaliyet gösteren firmalarla bir araya gelecek.