Olay Gazetesi Bursa

23 Nisan kutlu olsun

Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı ilk günkü heyecanı ile kutluyoruz.

Bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 96. yıldönümü.

Ulusal egemenliğimizi ilan edişimizin üzerinden tam 96 yıl geçti… Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bugün…

Düşman işgali altındaki Anadolu ve Rumeli topraklarında, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde Kurtuluş Savaşı’nı başlatacak ve Cumhuriyet’e giden yolda adımlar atılmasını sağlayacak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 23 Nisan 1920’de açıldı.

TBMM’nin açılışına giden adımlar, Osmanlı İmparatorluğu’nun I. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkmasının ardından Mondros Mütarekesi’ne rağmen ülkenin işgal edilmeye başlanması üzerine Mustafa Kemal

Paşa’nın Samsun’a ayak basmasıyla atıldı.

Amasya Tamimi ile Erzurum ve Sivas kongrelerinde alınan kararlar, “ulusun egemenliğini yine ulusun sağlayacağı”nı ilan etti.

ULUSUN BAĞIMSIZLIĞI…

Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mart 1920’de yayımladığı genelgeyle, “Ankara’da, olağanüstü yetkili bir meclis”in toplanacağını duyurdu. Genelgede, “ulusun bağımsızlığını ve devletin kurtarılmasını sağlayacak önlemleri düşünüp uygulamak üzere olağanüstü yetki verilecek bir meclisin Ankara’da toplantıya çağrılması ve dağıtılmış olan mebuslardan gelebileceklerin bu meclise katılmaları” istendi.

Dağıtılan Osmanlı Mebusan Meclisi’nden kaçarak Ankara’ya gelebilenlerden 84’ü ilk Meclis’te yer

alabildi.

Mustafa Kemal, 22 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisi’nin açılışını duyurduğu genelgesinde ise bundan böyle “bütün sivil ve askeri makamların ve bütün ulusun emir alacağı en yüksek kat”ın bu Meclis olacağını kaydetti.

ATA’NIN KONUŞMASI

Mustafa Kemal Atatürk, 1 Mart 1923 tarihinde TBMM’de ulusun geldiği noktaya dikkat çeker: “Bugün dünden güçlüyüz. Bugün, geçmişe kıyasla daha büyük bir yeteneğe ve yaşama gücüne sahibiz. Bunu açık olarak tekrar etmek zorundayız. Bunun gerçek nedeni, iki ilkenin altında yatar: Bu ilkelerden biri Misak-ı Milli, ikincisi de egemenliği kayıtsız şartsız ulusumuzun elinde bulunduran anayasadır. Ulus, egemenliği eline alarak kurduğu yeni devlet ve yeni nitelikte yönetim sayesinde, kendi hayatı ve ülkenin korunması için zorunlu olan koşulları ve çok büyük olan başarıyı sağlamıştır.”