Olay Gazetesi Bursa

2023’e kadar 50 bin teknoloji yıldızı yetişecek

Bilim merkezleri ve deneyap teknoloji atölyeleri kurduklarına işaret eden Bakan Varank, 2023'e kadar 50 bin teknoloji yıldızı yetiştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) 56. kuruluş yıl dönümü etkinliğine katıldı.

Buradaki konuşmasında çocukların bilimsel düşünmeyi alışkanlık haline getirmesi ve yenilikçi yönlerinin öne çıkması amacıyla bilim merkezleri ve deneyap teknoloji atölyeleri kurduklarını belirten Varank, bilim merkezlerini ziyaret edenlerin sayısının 3 milyonu aştığını, 12 pilot ilde 2 bine yakın öğrencinin de deneyap teknoloji atölyelerinde eğitim almaya başladığını ifade etti. Varank, 2020 sonuna kadar 81 ilin tamamında deneyap teknoloji atölyelerinin faaliyete geçmesini amaçladıklarına işaret ederek, ‘’2023’e kadar 50 bin teknoloji yıldızı yetiştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

AR-GE’YE 16 YILDA 12 MİLYAR TL

TÜBİTAK’ın mevcut destek ve teşvik programlarını Türkiye’nin hedef ve ihtiyaçları doğrultusunda revize ederek yeni programlar geliştirdiklerini vurgulayan Varank, şöyle devam etti: ‘’Bu kapsamda, özel sektöre yönelik destekleri son yıllarda hem çok çeşitlendirdik hem de finansman boyutunu iyileştirdik. Özel sektöre 16 yılda 16 bin proje için 12 milyar liralık Ar-Ge hacmi oluşturduk. Her yıl ortalama bin projeye 500 milyon liranın üzerinde geri ödemesiz destek sağlıyoruz. 20 bin 155 akademik projeye ise 10 milyar liranın üzerinde katkı sağladık. Bu yıl itibarıyla da bu projelere verdiğimiz destekleri yüzde 100’e yakın oranda artırdık.”

BAŞARI HİKAYESİNİN PARÇASI OLACAKLAR

Türkiye’yi dünyadaki tüm bilim insanları için bir cazibe merkezi yapmaya çalıştıklarını dile getiren Bakan Varank, bu hedef doğrultusunda Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’nı geçen yıl başvuruya açtıklarını, geçen hafta ise değerlendirme sonuçlarını açıkladıklarını hatırlattı. 

Söz konusu program için 243 başvuru aldıklarına dikkati çeken Mustafa Varank, şunları kaydetti: ‘’Başvurular, alanında ilk 100 üniversiteden, en çok Ar-Ge harcaması yapan ilk 2 bin 500 özel sektör kuruluşundan, ilk 250 kamu kurum ve enstitülerinden olmak üzere ağırlıklı olarak ABD, İngiltere ve Almanya’dan yapıldı. Başvuruları, teknik bilimler, sağlık bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler, yaşam ve tarım bilimleri ile temel bilimler olmak üzere 5 alanda, alanında uzman panelistler değerlendirdi.

Teknik bilimler alanında 74, yaşam bilimleri alanında 18, temel bilimler alanında 16, sosyal ve beşeri bilimler alanında 12 ve sağlık bilimleri alanında 7 başvuru belirlenen eşik değerin üzerinde puan aldı. Bu değerlendirmeler sonucunda 21 farklı ülkeden, 98’i Türk 29’u yabancı olmak üzere, alanında lider 127 bilim insanı ve araştırmacı Türkiye’nin yazacağı yeni başarı hikayesinin bir parçası olmaya hak kazandı.”

TÜRKİYE’YE DÖNECEKLER

Programa olan ilgi ve başvuruların Türkiye’ye duyulan güveni gösterdiğini anlatan Varank, destek kazanan araştırmacılardan 58’inin ABD’den 16’sının İngiltere’den, 9’unun Almanya’dan ve 8’inin de Hollanda’dan başvuru yaptığını ifade etti. Bakan Varank, başvuru yapanlar arasında dünyanın en iyi ilk 10 üniversitesinden araştırmacıların da olduğunun altını çizerek, ‘’Destek kazanan araştırmacılar arasında Amazon, Apple, Bosch, GE, Intel, Siemens, Volvo gibi global şirketlerde görev yapmakta olan isimler söz konusu. Benzer şekilde, CERN, CNRS, Max Planck Institute gibi öncü araştırma kuruluşlarında çalışan araştırmacılar da yine bu programla Türkiye’ye dönecekler. Desteklenecek adayların 84’ü yurt dışındaki araştırma üniversitelerinde, 21’i enstitülerde, 21’i de özel sektör kuruluşlarında deneyim kazanmış isimler” diye konuştu. 

ÖĞRENCİ DE YETİŞTİRECEKLER

Araştırmacıların 66’sı devlet üniversitelerinde, 42’si vakıf üniversitelerinde, 11’i özel sektör kuruluşlarında, 7’si araştırma altyapılarında ve biri de bir kamu kuruluşunda çalışacak. En çok desteklenen üniversiteler arasında Boğaziçi Üniversitesi 15 projeyle ilk sırada, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Koç Üniversitesi 14’er projeyle ikinci sırada ve İstanbul Teknik Üniversitesi de 9 projeyle üçüncü sırada yer alıyor. Özel sektör kuruluşları içinde Arçelik birinci sıradayken, araştırma altyapılarında nano-teknoloji merkezleri Sabancı SUNUM ve Bilkent UNAM birinciliği paylaşıyorlar. Llider araştırmacıların her birinin 5 doktora öğrencisi yetiştirmesi hedefleniyor.