Uluslararası ana ulaşım koridorlarının üzerinde yer alan Türkiye’nin, bölgesel ve kıtalar arası ticarette bir köprü konumuna gelebilmesi amacıyla yapılması planlanan dev ulaşım projelerine bu yıl başlanması hedefleniyor.
‘Demir İpek Yolu’ olarak da adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin bu yılın ilk yarısında hizmete açılması planlanıyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projelerinden sonra her üç ülkenin gerçekleştirdiği üçüncü büyük projede, hat işletmeye alındığında 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşınabilecek. 2034 yılında proje hattı üzerinde 3 milyon yolcu ve 17 milyon yük taşıma kapasitesine çıkılması planlanıyor. Dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ikinci deniz üzerine yapılacak havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı ihalesi, bu yıl içinde tamamlanacak. Yeşilköy ve Pazar sahili mevkisine inşa edilecek havalimanının, 3 bin metreye 45 metrelik pisti, 265 metreye 24 metrelik taksi yolu denilen bağlantı yolu ve 300 metreye 120 metrelik de apronu olacak. Havalimanı, terminal binası ve diğer üst yapı tesisleriyle yılda 2 milyon yolcuya, Türkiye’nin 56. havalimanı olarak hizmet verecek.
6,5 MİLYON YOLCU GEÇECEK
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nde ön yeterlilik alan 6 firma, 15 Şubat’ta mali ve teknik tekliflerini sunacak. İhale sürecinin ardından 1 yıl içinde mühendislik projelerinin tamamlanması planlanıyor. Büyüklüğü ve kapsamıyla dünyada ilk olacak projenin birinci ayağı, Avrupa yakasında E-5 aksında İncirli’den başlayan ve İstanbul Boğazı’ndan geçerek Anadolu yakasında Söğütlüçeşme’ye kadar uzanan yüksek kapasiteli ve hızlı metro sisteminden, ikinci ayağı ise Avrupa yakasında TEM otoyolu aksında Hasdal kavşağından başlayan ve İstanbul Boğazı’ndan geçerek Anadolu yakasında Çamlık Kavşağı’na bağlanan 2×2 şeritli karayolu sisteminden oluşacak. Hattın entegre olacağı tüm hatlardan günde 6,5 milyon yolcunun yararlanması bekleniyor.
KANAL İSTANBUL’DA TEMEL ATILACAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011’de kamuoyuna ‘çılgın proje’ olarak açıklanan Kanal İstanbul Projesi ile ilgili hazırlıklar tamamlandı, uygulama için gerekli çalışmalar devam ediyor. YİD modeliyle yapılacak projede, süre yarıştırılacak ya da trafik garantisi verilecek. Kanalın etrafında yeni cazibe alanları oluşturulacak. Ön projesi Bakanlıkça, uygulama projesi ise yüklenici firma tarafından hazırlanacak. Panama ve Hollanda’daki kanallarda incelemede bulunulan Kanal İstanbul Projesi’nin iki yakasına toplam 100 bin konut yapılacak. 6 köprünün yer alacağı proje kapsamında oluşturulacak şehrin, spor ve kültür alanları, alışveriş ve fuar merkezleri de olacak. Projenin bitirilmesi için hedeflenen tarih 2023 olarak belirlendi. Proje için 15 milyar dolar yatırım yapılması öngörülüyor.
DİĞER PROJELER
-1915 Çanakkale Köprüsü için 26 Ocak’ta teklifler alınacak.
-Edirne’den Şanlıurfa’ya kesintisiz otoyol için ihale hazırlığı.
-Türksat 5A ve 5B uydularının ihalesi yapılacak.
-İstanbul Yeni Havalimanı’nda çalışmalar daha da hızlandırılacak.