Osmanlı padişahı Abdülmecid’in emriyle binlerce işçi tarafından 19 günde inşa edilen Hünkar Köşkü, 171 yıldır heybetiyle göz kamaştırıyor. Uludağ’ın eteklerinde, kente hakim bir noktada bulunan, uzun yıllar ‘av köşkü’ olarak hizmet verdikten sonra Bursa ziyaretlerinde Atatürk’ü de ağırlayan tarihi yapı, 2003 yılından bu yana müze olarak kullanılıyor.
Hünkar Köşkü Müze Sorumlusu sanat tarihçisi Zehra Anbartepe, müzedeki eşyaların hepsinin orijinal olduğunu, bunların İstanbul Dolmabahçe Sarayı Restorasyon Atölyelerinde aslına uygun şekilde 1995-2003 yıllarında bakımdan geçirildiğini hatırlattı.
Anbartepe, ‘Hünkar Köşkü’nün en ilginç özelliği 19 günde yapılmış olmasıdır. Padişah emri söz konusu olduğu için binlerce kişi çalışmış ve bu kadar kısa sürede süslemeler de dahil olmak üzere tamamlanmış’ dedi.
Köşkte Padişah Abdülmecid’in 29 Temmuz-2 Haziran 1844 tarihlerinde sadece 3 gün kaldığını belirten Anbartepe, ‘Daha sonra Padişah Abdülaziz 18 Nisan 1862 tarihinde Bursa’ya dinlenmek amacıyla gelmiş ve bir gün kalmış. Padişah 5. Mehmet Reşat da 16 Ağustos 1909 tarihinde gelmiş ve o da bir gün kalmış’ diye konuştu.
LOZAN HEYETİNİ DE AĞIRLADI
Atatürk’ün 18 defa Bursa’ya geldiğini ve 4 kez Hünkar Köşkü’nde kaldığını anlatan Anbartepe, şunları söyledi:
‘Bu köşke geliş tarihleri ilk olarak 6 Ekim 1922. Lozan Barış Konferansı’na gidecek delegeler burada konuşlanmış ve 12 gün süreyle kalmış. Hatta bu süreçte kendisine Refet Bele, Rauf Orbay ve İsmet İnönü de katılmış. Daha sonra 1925 yılında gelmiş. Bu geliş tarihinde köşkün giriş kapısında halka hitaben konuşmasının bir fotoğrafı da bulunuyor. 1931 ve 1935 yıllarında da gelmiş ve bu 4 ziyarette toplam 29 gün köşkte kalmış.’
Atatürk’ün, Türkiye’nin ilk savaş pilotu Sabiha Gökçen’i köşkün bahçesinde tanıdığını da aktaran Anbartepe, ‘Sabiha Gökçen’in evi, köşkün yakınlarındaymış. 1925 yılında Sabiha Gökçen 12 yaşındayken Atatürk’e gelip ailesinin olmadığını ve okula gitmek istediğinden bahsetmiş. Bunun üzerine Atatürk burada kendisini yanına almış’ değerlendirmesinde bulundu.
Anbartepe, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Atatürk Haftası’nda ve devam eden günlerde çok yoğun bir dönem geçirdiklerini ifade ederek, aylık ortalama 2 bin 500-3 bin olan ziyaretçi sayısının, kasım ayında 6 bin-6 bin 500’e yükseldiğini dile getirdi.