Olay Gazetesi Bursa

Mudanya’da kentsel dönüşüm 2 yılda bitebilir! Başkan Dalgıç, formülünü OLAY Medya’ya açıkladı

OLAY Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, ilk 100 günü ve kent hayalleri başta olmak üzere pek çok çarpıcı mesaj verdi. Mütareke Meydanı’na kurulan açık hava stüdyosunda gerçekleşen çekimlerde Olay Medya ekibinin sorularını yanıtlayan Başkan Dalgıç, Mudanya’da uygulamayı planladığı değişim formülüyle kentsel dönüşümü 2 yıl içerisinde bitirebileceklerinin altını çizerek, ‘’Ben, hassasiyetimizden dolayı zeytinlere zarar vermeden, bu binaları zeytinliklerle yer değiştirmeye hazırım. Çok da kolay yaparım’’ dedi.

Melisa Öztürer ÖZKAN

Kamera: Bircan ÖRSEL

Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Melisa Öztürer Özkan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen programda, Olay Medya İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan, Olay gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü Hikmet Selami Şahin ve olay.com.tr Sorumlu Yazıişleri Müdürü Orhan Güney’in sorularını içtenlikle yanıtladı…

Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, OLAY Medya İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan ve OLAY Medya Yöneticileri Selami Şahin ve Orhan Güney’i Mütareke Meydanı’nda ağırladı.

İşte sorular ve cevapları…

Soru: Eğitimci ve sporcu kişiliğinizle sizi tanıdık. Siyaseten geri planlaydınız. Seçildikten sonra halkın size karşı ilgisi nasıldı. Ve ilk 100 gününüz nasıl geçti?

Olay aracılığıyla Mudanyalılara teşekkür ediyorum; bana belki de hak ettiğimin çok üzerinde sevgi gösteriyorlar. Eğitimci tarafım duygusal olarak beni çok doyuran bir işti. Belediyecilik  de emosyonel bir iş. Bir Pazar yeri açıyorsunuz, dualar alıyorsunuz. Bu kadar zor görevler duygusal beslenme olmazsa zor olur. Bizim ilk 100 günümüz, Bursa’daki belediyelerden biraz daha farklı geçti. Biz açılışlar, temel atmalar pek yapamadık. Belediyemizde eski dönemden gelen bazı yapısal sıkıntılar vardı. Önceliğimizi,5 yıllık görev sürecimizde temeli sağlam oluşturmak için yapıyı iyi analiz edip, yeniden yapılandırmak ve organizasyonu yürütmek  üzerine kurduk. Tabi ki bir yandan da hizmeti aksatmamaya çalışıyoruz. Mudanya gibi hafta sonu nüfusun 450 binlere çıktığı bir ilçede temizlik, zabıta,ulaşım hizmetleri çok önemli.  Temizlik filomuza  yeni araçlar kattık, geçici işçiler aldık. Yapılanmamızı tamamlayalım ki bundan sonraki süreçte aksaklıklar olmasın diye temeli sağlam tutmaya çalıştık.

‘’MUDANYA’YA HİÇBİR KURUM HİZMET YAPMAMIŞ’’

Soru: Mudanya’nın yıllardır süregelen altyapı, ulaşım ve dönüşüm olmak üzere 3 temel sorunu var. Bu sorunları bilen birisi olarak yeni dönemde hangi çözüm önerilerinizi hayata geçireceksiniz?

Maalesef önceki dönem Büyükşehir Belediyesi ile Mudanya Belediyesi arasındaki ilişkilerin sıkıntılı hali buralardaki alt yapı yatırımlarını çok etkilemiş. İlk koordinasyon kurulu toplantısında Mudanya’ya bir karadelik gibi uzun süredir ne DSİ, ne Karayolları ne BUSKİ… Hiçbir kurum hizmet yapmamış. Bunların sancıları altyapıya yansıyor. Bizim şuan Büyükşehir ve iştirakleriyle çok uyumlu bir çalışmamız var.  BUSKİ ile sorunları çözmeye çalışıyoruz. Hem Büyükşehir ile ilişkilerin iyi olması hem de karakter olarak insanlarla ilişki kurmayı seven biri olduğum için BUSKİ’yle de, müftülükle de, Kaymakamlıkla da son derece uyumlu bir çalışma içerisindeyiz. Biz eğer Tirilye’yi UNESCO Dünya Mirası listesine sokmak istiyorsak, altyapı sorununu kesinlikle çözmemiz gerekiyor. Büyükşehir’in Trilye ile ilgili  atık su arıtma tesisi projesi var. İskele caddesindeki kanalı açıp trafikten arındırırsak, su direkt kanala, oradan da denize gidecek. Bir daha da problem olmayacak. İskele caddesini  Büyükşehir, Eski Pazar Caddesini de biz rehabilite edeceğiz.  Tirilye’nin iki ucunda otopark yaptığımızda da sorun kalmayacak.

Soru: Körfez seferleri deniz ulaşımı başladı. Halkın ilgili ve talebi nasıl ?

Bizim de projelerimiz arasında olan deniz seferleri uygulamasını Büyükşehir Belediyesi başlattı.  İlgiyi artırmak lazım. Henüz vatandaşın alışkanlıkları oluşmadı. İlerde alışkanlık arttıkça talep de artacaktır. Yanına takviye yapmak gerekecek. Süreyi kısaltmak için süratli araçlar yanına koymamız gerekir. Biraz daha hızlı vasıtalarda gidiş gelişleri deniz taksi gibi sağlamamız lazım. Arnavutköy ve Tirilye’deki balıkçı barınaklarını liman işletmesi olarak  tescil ettirirsek mevzuata takılmayacağız ve sayısını artırmış olacağız.

‘’METROBÜS GEÇ OLSA DA GELECEKTİR’’

Soru: Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in Mudanya’ya verdiği metrobüs sözünü hatırlatmak istiyorum. Şu koşullarda Mudanya’ya metrobüs gelebilecek mi?

Parasını bulur, yatırımını yaparsanız Mudanya’ya metrobüs gelir. Talep de var. Ancak sefer sıklığı ve konforu Mudanya’ya metrobüsün talebini gösterecektir. Buraya insanlarımız rahatlamaya soluklanmaya geliyor. Balık istifi getirmeye çalışırsanız, insanlar gelmez. Ölü yatırım olur. Sık seferlerle konforlu yapılırsa hızlıca gelirler. 30 milyar civarında bir borçtan bahsediliyor. Dolayısıyla bunlarla mücadele halinde olunca Metrobüs geç gelecektir. Bozbey söz verdiyse bugün olmaz ama yarın muhakkak olur.

‘’TOKİ’YLE BİLE AYNI MASAYA OTURURUM’’

Soru: Merkezi hükümetin tavrı ve ekonomik krizle birlikte kentsel dönüşüm çıkmaza girdi. Siz dönüşümle ilgili alternatif projeler üretebilecek misiniz? Nasıl yapmayı planlıyorsunuz?

Dönüşüm dediğiniz anda imar planları devreye giriyor. Büyükşehir bu işin bir paydaşı olmak zorunda. Benim çözümüm çok basit. Çok rahat yapabiliriz. Şehir planlama, mühendis, mimar odalarıyla görüştüm. Hepsinin olumlu yaklaşımlarını aldım. Tarım ve Büyükşehir desteği çok önemli. 2 yöntem var. İlki; mevcudu aynen yeniden yapmak isteyenlere yaptırmamız lazım. Yeni yönetmeliğe tabi oldukları için vatandaş  parası olmasına rağmen aynısını yapamıyor. Bu haksızlığı bir şekilde çözeceğiz. Peki parası olmayanı nasıl dönüştüreceğiz? Toplumsal barışla yapılabilir. Buradaki yapıyı deplase edeceğiz. Zemini sağlam yerlere götüreceğiz. Bu yerlerin bir kısmı zeytinlik. Ben, zeytin hassasiyetimiz ve zeytin yasasından dolayı, bu binaları zeytinliklerle  yer değiştirmeye varım. Çok da kolay yaparım. Hem yatırımcıya, mülk sahiplerine evlerini, yer sahiplerine de karşılığını vermiş oluruz. Hem de kamuya da kaynak yaratabiliriz. Paydaşları bir potada eritebilmek gerekir. Bize ‘zeytin sayısı koruduğu sürece yer değiştirebilirsiniz’ şeklinde karar çıkarsa, Mudanya’daki dönüşümü çok hızlı bir şekilde, 2 yılda bitiririz. Ben TOKİ’yle bile otururum. Burada benim için can önemli. Müteahhit ile vatandaşı karşı karşıya bırakmamak için arada bir kurum olması çok önemli. Büyükşehir’in BURKENT üzerinden bir düşüncesi var.  Ancak 1/100.000 ölçekli planlarla ilgili sürecin daha hızlı yürümesi lazım. 2 sene sürecekmiş. Yıllardır çalışanlar varken neden 2 sene süreceğini anlayamıyorum. Açıkçası, 2 sene bekleyecek tahammülümüz yok.

Soru: Borçlu bir belediye devralmıştınız. Tabloda son durum nedir?

Belediye ve iştiraklerinin yaklaşık 180 milyon civarında, vergi  ve SGK’ya borcu var. Bir takım gayrimenkullerimizi gönderdik borçlarımıza karşılık. Ben kabul edeceklerini düşünüyorum. Bildiğiniz, imarlı arsalarımızı verdik.. Nakit akışında genel olarak problemimiz var, çözmeye çalışıyoruz.

‘’BELEDİYEDEN MAAŞ ALMIYORUM’’

Soru: Mevcut olanaklar ve koşullarla neler yapabileceksiniz?

Bizim hiç uçan kaçan vaatlerimiz yoktu. Tuhaf tuhaf şeyler açıklamadık. İnsana dair şeyler söyledik onları da yapıyoruz. Pazar yerleri büyük sorundu halletti. İkincisini de açtık. Sahillerdeki işgallerle ilgili sorunları hallettik. Ticari alan sıkıntılarını, kamulaştırma ihtiyaçlarını bitirdik. Tirilye’deki tüccar evini kamulaştırdık ve zeytinyağı fabrikasının kamulaştırılması için anlaşmamızı yaptık. En önemlisi; tasarrufa yöneldik. Çok ciddi tasarruf ediyoruz. Hiçbir gereksiz harcama yapmıyoruz. Hoş; henüz alan olmasa da araçlarımızı satılığa çıkardık. Arsalarımızı satıyoruz. Maaş almıyorum, konser vs harcamaları yapmıyoruz.  1000 lira için kavga ediyoruz. Eski başkanın kendi insiyatifiyle kullanmadığı siyasi başkan yardımcılarını ben kullanıyorum. Çünkü hem ilçedeki insanlarla ilişkileri bakımından hem de tek kişinin vizyonuyla Mudanya bir yere gelemez. 3 yıldır kapalı olan uğur mumcu kültür merkezimizin restorasyonuna yeniden başladık. 11 Ekim ile ilgili çalışmalarımız var. Deniz turizmini artırmak üzere büyükşehirle önemli toplantı yaptık. Dernekler yerleşkesini 3 aya açacağız. Belediye binamızda  yıkım başlıyor. Hükümet Konağı’nın olduğu meydanla ilgili çalışmamız var. Büyük bir prestij çalışması yapılıyor. Kentsel tasarımda, afet riskli yapı envanterini  yıl sonun kadar tamamlamak üzere ekibimizi arttırdık. Biter bitmez rezerv alanlarının tespitine başlayacağız. Myrelia antik kentindeki mozaiği kamulaştırma çalışmamız var. İnsanlarımızın 6-7 senedir beklediği sorunları hallederek Çağrışan imar planları askılardan indirdik.

‘NE KORUMAM VAR NE ŞOFÖRÜM, BELEDİYEYE MOTORLA GİDİYORUM’’

Soru: Kırgını, küskünü olmayan Mudanya yapacağım demiştiniz. Halkla beklediğiniz kucaklaşmayı sağlayabildiniz mi?

Beklediğimden de ötede bir kucaklaşma var. Mudanya’da telefonuma sahip olmayan hiç kimse yok. İsteyen herkes bana 24 saat ulaşabiliyor. Korumam yok, şoförüm yok, makam arabam yok, kendi aracımla dolaşıyorum. Bazen motosikletle gidiyorum işe. Bu tür davranış biçimi size çok fazla Feedback (geri bildirim) veriyor. Sorunu çözemeseniz bile en azından kurduğunuz iletişimle güven sağlıyorsunuz.

‘’BURSASPOR BENİM KONUM DEĞİL’’

Bursaspor taraftarı haricinde karşımızda kimse yok. Bursaspor benim konum değil, ben Mudanya Belediye Başkanıyım. Mudanya’da Bursaspor’dan çok daha acil öncelikli halletmem gereken konular var. Bursaspor ile ilgili destek isteyenler kulübü bu hale getirenlere gidecekler. Biz yine yardım etmeye çalışıyoruz, mecliste kararlar alıyoruz. Bursaspor’a yıllardır verdik yediler. Yiyenlere gitsinler. Ben 3 yaşından beri babamla tüm maçlara gittim. Ben Bursasporluyum. Ancak benim Bursasporlu olmam yanlışlara yanlış dememe engel değil .

‘’AŞURE DAĞITIMI BELEDİYENİN İŞİ DEĞİLDİR’’

Soru: Bursa’da 2 tane kent lokantası açıldı. Mudanya’da da olacak mı?

Reklamını yapmıyoruz ama bizim Kent Lokantamız var. Adı da MUDAŞ. 100 liraya her isteyene, kaliteli 4 çeşit yemek veriyoruz. Siyasetteki normlarda ve kalıplarda olan birisi değilim. Popülist değilim. Aşure dağıtmadım. Geçtiğimiz yıllarda 10 bin aşure dağıtmışsınız. Ben 300 bin liraya aşure dağıtmadım. Zaten herkes dağıtıyor. Aşure dağıtımı, belediyenin işi değildir. Konu komşu zaten dağıtır, bu paylaşma işidir. Ama ne yaptık? İhtiyacı olan çocukları sünnet ettirdik. İnsanların kendi kendine yapamadıklarını yapmamız lazım. Fiyatı regüle edecek örnek işletmeler açmamız lazım. BURFAŞ hem kaliteli hem de uygun fiyat verdiği için kuyruk oluyor önünde. Esnafı da korumak lazım. Dengeyi iyi kurmak gerekir. Esnaftan BURFAŞ’ın fiyatlarının aşırı düşük olduğu için çay, kahve satamadıklarına dair şikayetler geliyor. Bu da doğru değil. Kendi belediye başkanı arkadaşlarıma mesajım olsun. Dumping doğru bir şey değildir.

‘’BOZBEY BAŞKANIMIZ FERYADIMIZI DUYSUN’’ 

Soru: Belediye binası problemiyle karşı karşıyasınız. BURFAŞ Gençlik Merkezi’nin binasını talep etmiştiniz. Geri dönüş oldu mu?

Belediye binasını yıkıyoruz. Orada yerimiz yok. Temsil binası olacak. Ama Mudanya’ya yakışır güzel bir bina için proje yarışması yapacağız. Taşınana kadar bir yere ihtiyacımız var. Büyükşehir’e yazılı bir girişimde bulunmadık. Önce sözlü onayla yürümek isteyen birisiyim.  BURFAŞ’ın gençlik merkezini belediye binası olarak geçici kullanmamız için başkanımızın onayını sözlü olarak bir türlü alamadık. Buradan Olay Medya aracılığıyla duyuralım. 1-2 seneliğine geçici olarak alsak çok iyi olur. Ben insanlarla iç içe değilim. Yıldıztepe çok uzak kalıyor. Vatandaşımız yanıma geliyor. Halbuki burada olsa ben de halkımızla  iç içe olabilirim. Açıkçası, Bozbey Başkanımız bu feryadımızı duyar da bize bir yol açarsa çok memnun oluruz.

Soru: Çamlıbel’deki 117 dönümlük ihaleye açılan arazide sizden daha yüksek teklif veren oldu. Son durum nedir?

Ormanları koruma adına ve bu bölgenin Mudanya’da kalması için ihaleye girdik. En son kapalı teklifle 6 milyon 10 bine kadar çıktık, onlar da 6 milyon 100 bin verdiler. Henüz daha açıklamadı. Resmi olarak bekliyoruz. Eğer aksilik olursa biz 2. Sıradayız. Olur da alırsak, bölgeyi  koruma ve halkın kullanımına açma görevimizi yerine getiririz. Özel şirket alırsa, bölgeyi koruma görevimizi sonuna kadar yerine getiririz. Sonuçta gelip bizden ruhsat alınacak. Biz de orada kılı kırk yararız.

Soru: Sahillerde BURFAŞ modellerini daha sık görecek miyiz? Bu yaza yetişecek bir proje var mı?

Bu yaz artık geçti. Sahiller Milli Emlak’a ait. Bazı kısımlarda da tasarruf yetkisi Büyükşehirde. İlçe belediyesi olarak 3 ve 4. sıraya düşüyoruz. Büyükşehir Belediyesi şuan şansımız. Yetki tamamen onlarda. İlin bu kadar büyük sıkıntıları varken sahille uğraşmalarına gerek yok. Bize vermelerini talep ettik. Kentsel tasarım müdürlüğümüz çalışmalarını yapmıştı. Önümüzdeki yaz BURFAŞ plajının olduğu gibi en az 5 -6 tesis yapılacaktır. Mudanya’da insanların denize girmesi, sahilleri kullanması bizim en büyük amacımız.

‘’ÖNÜMÜZDEKİ YAZ SÜRPRİZLERİMİZ OLACAK’’

Soru: Güzelyalı kordon projesi vatandaşın en çok eleştirdiği konuların başında geliyor. Sizin bir müdaheleniz olabilir mi?

Aceleye gelmiş kötü bir proje. Direkt Büyükşehir’e bağlı, müdahalemiz olamaz. Maalesef denizi biraz daha kendimizden uzaklaştırmışız.  Deniz kullanımını arttıracağız. Güzelyalı’da büyük bir marina yapılacak. Tirilye ve Kumyaka’da güzel bir marina olması gerekiyor. Mudanya’da yelken kurslarına başlıyoruz. Ketendere’de uçurtma sörfü tesisi, sahilde konaklamalı karavan kamping alanı planımız var. Hemen olacak işler değil. Önümüzdeki yaza çok büyük sürprizlerimiz olacak. Mütareke etkinliklerinde Triatlon Türkiye kupasının finalini buraya aldık. Genel Başkanımız Özgür Özel de burada olacak. Aynı tarihte denizin içine kuracağımız su topu sahasıyla turnuva düzenleyeceğiz. Denizin üstünü ve altını kullanmak için her türlü girişimimizi sürdürüyoruz. Dalış okulları da açacağız.

‘’BELEDİYELER PROFESYONEL SPORUN KÖLESİ OLMAMALI’’

Soru: Sporcu kişiliğiniz var. Uzun yıllar Efes Pilsen’de basketbol oynadınız. Mudanya’ya profesyonel bir basketbol takımı yakışmaz mı?

Yakışmaz. Ben altyapıcıyım. Profesyonelde çok para harcıyorsunuz. Belediyelerin profesyonel sporun içerisinde olmaması gerekir. Nokta. Biz altyapıda onları sporla tanıştırmak, üst yapıda nereye gitmek istiyorlarsa gitmelerini sağlamakla yükümlü olmalıyız. Biz gidip de profesyonel sporun kölesi, sağdığı bir inek olmamalıyız. Akçeli işlerde biz yokuz.  Ama kadın su topu takımı kuracağız. Başarı elde edeceğiz. Kadın voleybol takımı da kurmak istiyoruz. Bir müjde vereyim. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Bozbey söz verdi. Kapalı spor salonu ve Mudanya futbol sahasını yeniden yıkıp sıfırdan yapmak için projeleri hazırladık. Sözü var, hemen yapar zaten.

Soru: Mudanya Deniz Dalgıç ile nasıl anılacak? Mudanya hayaliniz neler?

Kalbimde Mütareke yatıyor. Burayı 2-3 sene içerisinde herkesin ajandasına  11 ekim tarihini yazdığı bir gün olmasını, mütareke ruhunu yaşatmak istiyorum.  Yatak kapasitesinin artırılarak turist konaklama süresinin uzaması için kültürel mirasın kazanılmasını çok istiyorum. 2700 yıllık Arkeoloji alanlarının ziyarete açılmasını ve de en önemlisi 5 yılda Tirilye’nin UNESCO dünya mirası listesine girmesini çok istiyorum. Festivalle anılacağı, Bursa dışından vatandaşın geldiği, Mütareke meydanı haricinde Girit mahallesinin tüm sokaklarının cıvıl cıvıl olmasını çok istiyorum. İşte bunlar en büyük hayallerim…

 ‘’KİTAP FUARI 24 AĞUSTOS- 1 EYLÜL’DE’’

Soru: Mudanya Kitap Fuarı’nın tarihleri belli oldu mu? Yenilikler olacak mı?

Eğitimci kimliğiyle bilinen  Deniz Dalgıç, kültürel aktivitelere verdiği değeri vurgulayarak bu yıl 24 Ağustos- 1 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek Mudanya Kitap Fuarı’nın çok daha fazla çoşkulu ve geniş kapsamlı yapılacağını söyledi.