Olay Gazetesi Bursa

13 yıl sonra koalisyon

276 vekilin altına düşen AK Parti'ye sandıktan 'sarı kart'... Seçimin kilit partisi HDP yüzde 13'le barajı rahat aştı, Türkiye 'koalisyon'lu yıllara geri döndü.

7 Haziran 2015 Genel Seçimleri, siyasette dengeleri tamamen değiştirdi. AK Parti tek başına iktidar için gereken 276 oyu alamadı, Türkiye 13 yıl sonra ‘koalisyon’la tanıştı. Seçim sonuçlarına göre, anayasayı değiştirmek için gereken 367 milletvekilini hiçbir parti çıkaramadı, başkanlık sistemi tartışmaları da son buldu. HDP’nin yüzde 10 barajını aşarak Meclis’e girecek olması, parlamento aritmetiğini değiştirdi. 2011 seçimlerinde seçim barajından dolayı sandalye sayısını artıran AK Parti, bu kez aynı barajdan dolayı çok sayıda milletvekili kaybetti.

KAZANANLAR: MHP, HDP

2011 genel seçimlerinde yüzde 49,9 oy alan AK Parti, bu kez yüzde 40,7’de kaldı. 9 puan birden kaybeden iktidar partisi 255 milletvekili çıkarabildi, tek başına iktidar için gerekli olan 276 sandalye sayısını bulamadı. Ana muhalefet partisi CHP, bu seçimde yüzde 25,1 oyda kaldı. CHP, 2011 seçiminde yüzde 25,9 oy almıştı. Partinin yerinde saymasında, barajı aşması için HDP’ye oy kaymasının da etkili olduğu yorumları yapılıyor. CHP, Meclis’e 132 milletvekili gönderecek.

MHP ise seçimden oylarını artırarak çıktı. Parti, dört yıl önce yüzde 12,9 olan ülke genelindeki oy oranını 3,5 puan yükselterek yüzde 16,4’e çıkardı. MHP’nin milletvekil sayısı 82 oldu. 2015 genel seçimlerinin en büyük galibi ise HDP oldu. HDP parti olarak girdiği ilk seçimde barajı rahat aştı, yüzde 13 oy aldı. HDP, parlamentoda 80 milletvekili ile temsil edilecek. 2011 seçimlerinde BDP geleneğinden gelen siyasetçiler, bağımsız aday olarak seçim yarışına girmişlerdi.

BAŞKANLIK RÜYASI BİTTİ

7 Haziran seçimlerinin sonuçlarının siyasete en büyük etkisi, Başkanlık sisteminin artık gündemden çıkması olacak. Sonuçlar, halkın Başkanlık sistemine sıcak bakmadığını ortaya koydu. Dört partinin yer aldığı TBMM aritmetiğinde, partilerin seçim kampanyalarında halka verdikleri sözler gözönüne alındığında, Başkanlık sisteminin getirilmesi de mümkün görünmüyor. Seçim kampanyasında Başkanlık sistemini savunan sadece AKP olmuştu. Diğer üç parti, bu sisteme kesinlikle karşı olduklarını ifade etmişlerdi. Başkanlık sistemine geçilmesi için Anayasa değişikliği yapılması gerekiyor.