Olay Gazetesi Bursa

104 yıllık gurur; YAŞASIN 23 NİSAN…

Açıldığı 1920 yılından bu yana milli iradenin simgesi olan TBMM’nin 104’üncü yıl dönümü ile Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği ve dünyada örneği olmayan tek çocuk bayramı ‘23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ tüm yurtta çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışının 104’üncü yıl dönümü sebebiyle ülke genelinde birçok etkinlik düzenlenecek.
Düşman işgali altındaki Anadolu ve Rumeli topraklarında, Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nı başlatacak ve Cumhuriyete giden yolda önemli adımlar atılmasını sağlayacak TBMM, 104 yıl önce 23 Nisan’da açıldı.

TBMM’nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından birisi oldu. Osmanlı İmparatorluğu’nun 1. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkmasının ardından Mondros Mütarekesi’ne rağmen ülkenin işgal edilmeye başlanması üzerine Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktı. Amasya Tamimi ile Erzurum ve Sivas kongrelerinde alınan kararlar, ‘’ulusun egemenliğini yine ulusun sağlayacağı’nı ortaya koydu. 1919 sonbaharında yapılan seçimlerden sonra Osmanlı Mebusan Meclisi 12 Ocak 1920’de, 168 üyesinden 162’sinin katılımıyla toplandı. Mustafa Kemal, Erzurum mebusu seçilmişti ancak o Ankara’da kaldı. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti yanlısı milletvekillerinin çoğunlukta olduğu bu Meclis, 28 Ocak 1920’de yaptığı gizli oturumda Misakımilli’yi kabul etti.

OLAĞAN ÜSTÜ YETKİLİ MECLİS

İstanbul’un 16 Mart’ta işgali ve Milli Mücadele yanlılarının tutuklanmaya başlamaları üzerine milletvekilleri ve aydınlar, Ankara’ya kaçmaya başladı. Mebusan Meclisi de 18 Mart’ta son kez toplanarak, Meclisin süresiz olarak tatil edilmesini kararlaştırdı. Mustafa Kemal, 19 Mart 1920’de yayımladığı genelgeyle ‘’Ankara’da olağanüstü yetkili bir Meclis’in toplanacağını duyurdu. Genelgede, ‘Ulusun bağımsızlığını ve devletin kurtarılmasını sağlayacak önlemleri düşünüp uygulamak üzere ulusça olağanüstü yetki verilecek bir Meclisin Ankara’da toplantıya çağrılması ve dağıtılmış olan mebuslardan Ankara’ya gelebileceklerin de bu Meclise katılmaları’ istendi.

MİLLİ İRADENİN SİMGESİ

Seçimle belirlenen milletvekilleriyle dağıtılan Osmanlı Mebusan Meclisi’nden kaçarak Ankara’ya gelebilenlerden 84’ü, ilk Mecliste yer aldı. Mustafa Kemal, 22 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisi’nin açılışını duyurduğu genelgesinde ise bundan böyle ‘bütün sivil ve askeri makamların ve bütün ulusun emir alacağı en yüksek kat’ın bu Meclis olacağını ifade etti. 23 Nisan 1920’de ilk TBMM, İttihat ve Terakki Kulübü olarak yapılan binada açıldı. TBMM, açıldığından bu yana milli iradenin yansımasının simgesi oldu.

ÇOCUKLARA ARMAĞAN EDİLDİ

Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1924’te ‘23 Nisan’ gününün bayram olarak kutlanmasına karar verdi. Bu tarihten 5 yıl sonra Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etti ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında ‘Çocuk Bayramı’ olarak da kutlanmaya başladı. 1979’da ilk olarak 6 ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşınan millî bayrama, her yıl birçok ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılıyor.