Olay Gazetesi Bursa

100 bin yatak kapasiteli yatırım

Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği ​(European Historic Thermal Towns Association - EHTTA) Başkanı Giuseppe Bellandi, Türkiye'de termal bölgelere yapılması düşünülen 100 bin yatak kapasiteli yatırımları önemli bulduklarını belirterek, bu yatırımların etr

Bellandi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’ye ilk kez geldiğini belirterek, Bursa’da gördüğü termal turizm çalışmalarından ve tesislerden çok etkilendiğini kaydetti.

 

Kaplıcaların ve termal şehirler dünyasının içinde yaşadığını ve Bursa’da gerçekleştirdikleri 2015 Genel Kurulu süresince bazı termal tesisleri ziyaret etme imkanı bulduğunu anlatan Bellandi, “Gördüğüm ve edindiğim izlenime göre Bursa’daki termal tesisler son derece mükemmel. Gayet iyi bir izlenim edindim” dedi.

 

Bursa’da termal tesislerin veya kaplıcaların çevresindeki kültürün ve yaşamın kendisini daha çok etkilediğini dile getiren Bellandi, şöyle devam etti:

 

“Bursa’da termal yapıların çevresindeki halkın termal yapılarla bağlantılı geleneksel yaşamı var. Halk termal kültürünü biliyor ve ona göre yaşıyor. Ben bunu çok önemsiyorum. Halkın geleneksel ve gündelik hayatında termali kullanıyor olmasını, ilerleyen zamanlarda turistlerin gelip gitmeye başlamasında bonus bileti (avantaj) olarak görüyorum. Bu kültürden çok etkilendim. Bursa’da gerçekleştirilen Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği 2015 Genel Kurulu Toplantısı’nda Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun konuşmasını dinledim. Müezzinoğlu, ilerleyen dönemde termal bölgelere 100 bin yatak kapasiteli yatırımlar yapılacağını ve bu yatırımları destekleyeceklerinden bahsetti. Bu çok önemli bir sayı. 100 bin yatak kapasitesi çok büyük bir rakam. Bunun etrafında çok ciddi turizm hareketliliği doğabilir diye düşünüyorum.”

 

– Avrupa’da termal turizmdeki ciro yaklaşık 2 milyar avro

 

Bellandi, termal odaklı seyahat eden turist sayısı hakkında net bir bilgiye sahip olmadığını ancak termal turizminin devasa denilebilecek kadar büyük bir kitleye hitap ettiğini bildirdi.

 

Asya’da, Avrupa’da, Amerika’da ve Afrika’da termal turizmin yaygın olduğunu ifade eden Bellandi, özellikle Asya bölgesinde yer alan Çin ve Hindistan’daki termal turist sayısının çok büyük rakamlara ulaştığını belirtti.

 

Bellandi, termal tesislerin tıp ve sağlık alanında kullanılmasının çok eski çağlara dayandığını ve doğal tedavi yöntemi olduğu için oldukça revaç gördüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

 

“Avrupa bazında, termal turizmdeki ciro yaklaşık 2 milyar avroya tekabül ediyor. Avrupa Birliği (AB) son yıllarda özellikle tedavi amaçlı olarak termal turizmin stratejik önemini anladı. Bu turizme çok fazla yatırım yapıyor ve destekliyor. Yaşadığım İtalya’daki Monte Katini şehri termal bir şehirdir. Termal kaynaktan faydalanabilmek için halkın oraya gelip yaşamaya başlamasıyla oluşmuş bir şehir. Bursa ile karşılaştırdığınızda çok küçük bir şehiriz. Şehrin nüfusu 20 bin. Bizim oradaki tek gelirimiz termal turizmdir. Bununla ayakta dururken Bursa gibi büyük şehirlerle yürümeye ihtiyacımız var. Bursa büyük, biz küçüğüz ama birbirimize vereceğimiz destekle aynı mesajı vererek aynı hedefe ilerlememiz lazım.”