Bugun...
Bizi izleyin:


Dr. Mete Ekşioğlu


Facebookta Paylaş









Kabak tadı
Tarih: 07-11-2016 04:00:00 Güncelleme: 07-11-2016 04:00:00


Bu yazıyı okuduğunuz tarihten aşağı yukarı 1 hafta kadar önce İngiltere’de bir makale yayımlandı. Makale sağlıkla ilgiliydi ve konusu balkabağı idi. Yabancı ülkelerde Cadılar Bayramı’na has bir yiyecek olarak kabul edilen balkabağını mümkünse yılın bulabildiğiniz her günü tüketin diyordu yazı.

Genellikle kışa doğru çıkan balkabağı özellikle 7 önemli özelliği nedeni ile önemli.

1- Kalorisi düşüktür ve bir kahve fincanı boyutundaki kabak ortalama 3 gram lif içerir. Lif deyip geçmeyin. Sofralarımızdan lifli gıdaları kaldırdıkça kalın bağırsak kanserleri zirve yaptı.

2-İçerisinde bulunan magnezyum nedeni ile (ki magnezyum eksikliği sık rastlanılabilen durum olmaya başladı) hafif antidepresandır ve sinir yatıştırıcı etkilere sahiptir.

3-Çekirdeğinde bulunan bazı maddeler ve E vitamini, prostat büyümesi ve alzheimer hastalığında yararlı olabilmektedir.

4-1 fincan boyutundaki kabak gözdeki retina dediğimiz görmenin en önemli bölümünün sağlığı için gerekli maddeleri içerir.

5-İçindeki beta karoten adı verilen madde cilt sağlığına, cildin güzel görünmesine faydalı etkiler sağlar.

6-Salatalara katacağınız kabak çekirdeği içi ile kalbin kanı pompalama fonksiyonu üzerine olumlu etkiler sağlar, kalp yetmezlikli hastalarda belirli bir miktar olumlu etkilere ulaşabilirsiniz.

7-Özellikle kış aylarında zencefil ve baharatlı kabak çorbası hazırlarsanız bağışıklık sisteminizi daha da aktif hale getirerek grip, nezle gibi bazı hastalıklardan korunabilirsiniz.

İdeal kilonuzda iseniz gün içerisinde başka şekerli bir gıda almaksızın 1 porsiyon kabak tatlısı tüketmekte bir sıkıntı yok. Ülke olarak kabak denilince zaten kabak tatlısını bilmekteyiz. Ancak bu bilimsel makalede kabak çorbası, kabak ve soğanı kavurarak yapılan bazı yemekler ve yahni özellikle vurgulanmaktadır. Bazı ünlü ustalarımızdan da kabak ile yapılan birçok yemek türünün var olduğunu araştırdığınızda bulabilir ve kolayca uygulayabilirsiniz.

Kabak tadı verdi diye bir laf var ya, kabak ile pek bağdaşmıyormuş.

SEVGİLİ ANNE VE BABALAR

ABD’li bazı bilim insanları karın yağları artan çocukların 30 yıl sonra beyinlerinin acı çekeceğini, erken yaşta beyinlerinde bunama belirtilerinin başlayabileceğini belirtiyorlar. İleride öncelikle hafıza, öğrenme ve değerlendirme yeteneklerinde sıkıntılar doğacağını bilin. Doğumdan itibaren pek çok konuda özverili oluyorsunuz. Okullar, tatiller, eğitime destek masrafları derken kim bilir nelerden fedakârlık ediyorsunuz. Ancak çocuğunuzda karın bölgesinde dikkati çekecek bir göbek oluşmuş ise bir daha düşünün. Yaptığınız yatırım ne kadar süre ile bu canınızdan parçalara yarar sağlayacak?

Bu konu ilginizi çekerse 1 Kasım 2016 BBC.com’da gerekli bilgileri bulabilirsiniz.



Bu yazı 3379 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bursaspor 3-2 Alanyaspor
    Bursaspor 3-2 Alanyaspor
  • Bursa'daki bu okulda minikler hayvanlarla iç içe
    Bursa'daki bu okulda minikler hayvanlarla iç içe
  • Kültürpark ilgi bekliyor
    Kültürpark ilgi bekliyor
  • Kamuflajı giydi 270 kuş türü belgeledi
    Kamuflajı giydi 270 kuş türü belgeledi
  • İznik küllerinden yeniden doğuyor
    İznik küllerinden yeniden doğuyor
  • Bursa’da demokrasi nöbeti
    Bursa’da demokrasi nöbeti
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Beton mikseri köprü üzerinden böyle düştü
    Beton mikseri köprü üzerinden böyle düştü
  • Elektrikli bisiklet hırsızlığı güvenlik kamerasında
    Elektrikli bisiklet hırsızlığı güvenlik kamerasında
  • Başbakan'dan 15 Temmuz şehidinin ailesine taziye ziyareti
    Başbakan'dan 15 Temmuz şehidinin ailesine taziye ziyareti
  • Kızılay, kurban hisse bedellerini açıkladı
    Kızılay, kurban hisse bedellerini açıkladı
  • Uyuşturucu almak için anaokulunu soyan hırsız kamerada
    Uyuşturucu almak için anaokulunu soyan hırsız kamerada
  • Ayvalık'ta orman yangını
    Ayvalık'ta orman yangını
VİDEO GALERİ
YUKARI