Bugun...
Bizi izleyin:



Adana karpuzundan pekmez yaptılar

Tarih: 09-08-2017 14:23:00 + -


Adana Yüreğir Belediyesi iki aylık çalışma sonucunda, çeşitli nedenlerden dolayı tarlada kalan karpuzları değerlendirerek pekmez üretti.


Adana karpuzundan pekmez yaptılar

Yüreğir Belediyesi bünyesindeki Kültür Evi'nde bulunan deneysel mutfakta sürdürülen iki aylık çalışma neticesinde yaz aylarının vazgeçilmez ürünü Adana karpuzundan pekmez üretildi.


Belediyenin deneysel mutfağında değişik lezzetleri ortaya çıkarmak için birçok çalışmalar yaptıklarını anlatan Çelikcan, tarlada kalan karpuz için çalışma yaptıklarını ve neticesinde karpuzdan pekmez üretmeyi başardıklarını vurguladı.


Karpuz pekmezinin, bilimsel inceleme ve analiz yapılması için Çukurova Üniversitesi ile Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesine gönderildiğini belirten Çelikcan, "Süper Pekmez" adını verdikleri ürünün yapılan tahlillerde yüksek mineral ve besin değeri barındırdığının ortaya çıktığını söyledi.


Belediye olarak patent başvurusunda da bulunduklarını dile getiren Çelikcan, "Patent başvurusunu yaptık inşallah patenti kısa süre içerisinde alacağız. Bizim buradaki amacımız hem bu lezzeti yöremize kazandırmak hem de ekonomik anlamda tarlada kalan karpuzun değerlendirilmesidir. Patentini alırken Adana'nın tanıtılması açısından da 'Adana Karpuzu Pekmezi' dedik. Adana kebabından sonra Adana karpuzu pekmezi ile de Türkiye'nin gündeminde olacağız. Bu yaz karpuz tarlada kalınca para etmedi ve birçok üreticimiz zarar etti. Yapılan araştırmalarda karpuz hasadının yüzde beşi ile onu arasındaki bölümü her yıl çeşitli nedenlerle tarlada kalmakta. Biz bunları ekonomiye kazandırabilirsek yaklaşık 250 milyon liralık kazancı ülkemize kazandırmış olacağız."


Çelikcan, belediye olarak pekmezin üretimini yapmayacaklarını sadece üreticilere yol göstermek için çalışma ortaya koyduklarını dile getirerek, "Pekmezi üretecek tesisler kurulursa ekonomiye katkı sağladığımız gibi istihdama da katkı sağlamış olacağız." dedi.


Pekmezin yapımı hakkında da bilgi veren Çelikcan, "Karpuzun suyu posasından ayırıp sıkıldıktan sonra süzeklerden geçirilip, tertemiz berrak bir hale getiriliyor. Tencerelere alınan karpuz suyu 8 ile 10 saat arasında kaynatılıyor. Kaynadıkça kıvam alan karpuz suyu pekmeze dönüşüyor. Ortalama 7 kilogram karpuzdan 1 kilogram pekmez çıkıyor." dedi.




Kaynak: AA



DİĞER Yaşam Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bursaspor 3-2 Alanyaspor
    Bursaspor 3-2 Alanyaspor
  • Bursa'daki bu okulda minikler hayvanlarla iç içe
    Bursa'daki bu okulda minikler hayvanlarla iç içe
  • Kültürpark ilgi bekliyor
    Kültürpark ilgi bekliyor
  • Kamuflajı giydi 270 kuş türü belgeledi
    Kamuflajı giydi 270 kuş türü belgeledi
  • İznik küllerinden yeniden doğuyor
    İznik küllerinden yeniden doğuyor
  • Bursa’da demokrasi nöbeti
    Bursa’da demokrasi nöbeti
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Beton mikseri köprü üzerinden böyle düştü
    Beton mikseri köprü üzerinden böyle düştü
  • Elektrikli bisiklet hırsızlığı güvenlik kamerasında
    Elektrikli bisiklet hırsızlığı güvenlik kamerasında
  • Başbakan'dan 15 Temmuz şehidinin ailesine taziye ziyareti
    Başbakan'dan 15 Temmuz şehidinin ailesine taziye ziyareti
  • Kızılay, kurban hisse bedellerini açıkladı
    Kızılay, kurban hisse bedellerini açıkladı
  • Uyuşturucu almak için anaokulunu soyan hırsız kamerada
    Uyuşturucu almak için anaokulunu soyan hırsız kamerada
  • Ayvalık'ta orman yangını
    Ayvalık'ta orman yangını
VİDEO GALERİ
YUKARI